финанси > банки


Има риск западни банки да се

оттеглят от Източна Европа

Подобен сценарий би нанесъл тежък удар на бизнеса в тази част на континента, предупреждава водещ икономист

Съществува реална опастност западни банки да си тръгнат от Източна Европа. Това предупреждава Ерик Берглоф в интервю пред “Ройтерс”. Според главния икономист на Европейската банка за възстановяване и развитие подобен сценарий би нанесъл тежък удар на бизнеса в тази част на стария континент.

За да не се стигне до подобни действия Берглоф предлага да се изработи нова версия на т.н. Виенска инициатива, която да не допусне оттеглянето на западните банки от Източна Европа. През 2009 година именно версия 2.0 на Виенската инициатива помогна да бъдат спасени банките на Запад.

Точно тогава обаче банките-майки са се ангажирали да запазят присъствието си в Източна Европа и да рекапитализират дъщерните си дружества като част от пакетите за финансова помощ, получавани от Евросъюза и Международния валутен фонд, припомня Берглоф.

Икономистът е най-притеснен от поведението на Австрия, която след пониженията на рейтингите от Standard & Poor's, в стремежа да защити собствените си банки- най-големите кредитори в Източна Европа- ги притиска да свият ръста на кредитирането и да засилят финансовите си буфери.

След като изгубиха най-високия ААА рейтинг, властите във Виена вече готвят нови мерки за намаляване на експозициите на техните банки в Източна Европа, въпреки че районът, в който австрийските трезори са активни, също е в сериозни затруднения.

Известно е, че Европейската банка за възстановяване и развитие препоръча на големите на големите банки до края на юни 2012 година да постигнат капиталова адекватност от 9%, което означава ,че те трябва да наберат от някъде 115 млрд. евро допълнителен капитал.

Според Берглоф от тази промяна най-застрашена е Унгария заради състоянието на публичните си финанси и неадекватните мерки на правителството спрямо чуждите банки, което силно подкопа доверието в Будапеща.

Берглоф не пропуска да отбележи и факта, че Европейската банка за възстановяване и развитие работи и със страни като Румъния, България и Сърбия, които са изложени на риск заради финансовия колапс на Гърция.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер