финанси > банки


Кредитите към фирмите в еврозоната секват

Банките се държат все по-предпазливо и все по-консервативно

Две тревожни тенденции бележат бизнесклимата в еврозоната. Първата е, че кредитите за частния сектор секват. А втората е, че предпазливостта на банките в региона ескалира.

Анализатори и председателят на Европейската централна банка  Марио Драги смятат,  че тази резервираност е следствие от леката степен на рецесия, в която еврозоната е изпаднала.  Към това добавяме и страховете на банките от дълговата криза.

Дори The Wall Street Journal отбелязва спадът в нивото на кредитиране, който миналата година през ноември достигна най-ниското си ниво от повече от година. А това е сигурен знак, че икономическата активност в еврозоната е в тотален застой, заключава изданието.

Единствено жилищните кредити са се увеличили, корпоративните и потребителските заеми вървят надолу, пише The Wall Street Journal. В същото време депозитите на банките от еврозоната в Европейската централна банка достигнаха в края на миналата година рекордните 412 милиарда евро при лихва от 0,25 %, което според анализатори не е добър икономически знак.

Пак в края на миналата година ЕЦБ раздаде на трезорите от еврозоната 3-годишни кредити на безпрецедентната стойност от 459 млрд.евро. Дали обаче това ще спаси тежката ситуация във финансовия сектор на Стария континент е още твърде рано да се каже. Само времето ще покаже дали този ход на ЕЦБ е изумителен или отчаян опит да се спаси неспасяемото.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер