финанси > банки


Общинска банка с кредит за реставрация на имоти – паметници на културата

Инвестиционният кредит „ГРАД С ИСТОРИЯ“ е изцяло нов продукт на българския банков пазар

„Създадохме инвестиционния кредит „ГРАД С ИСТОРИЯ“ по инициатива на Столична община. Той е с много ниски лихви и отлични условия и собствениците на тези имоти вече ще разполагат със средства да реновират и укрепят сградите“, коментира Сашо Чакалски, изпълнителен директор и председател на УС на Общинска банка.


Общинска банка пуска инвестиционен кредит „ГРАД С ИСТОРИЯ“, предназначен за финансиране на укрепителни, консервационно-реставрационни и ремонтни работи на недвижими културни ценности. Това е изцяло нов продукт на българския банков пазар. Целта е физически лица – собственици на сгради – паметници на културата, да могат да получат финансова помощ за съхранението и опазването им.

„Създадохме инвестиционния кредит „ГРАД С ИСТОРИЯ“ по инициатива на Столична община. С този кредит даваме удобно и достъпно решение на общественото очакване рушащите се сгради със статут на недвижими културни ценности. Кредитът е с много ниски лихви и отлични условия и собствениците на тези имоти вече ще разполагат със средства да реновират и укрепят сградите. Така те ще продължават да красят градовете ни и да пазят културно-историческото наследство на България“, коментира Сашо Чакалски, изпълнителен директор и председател на УС на Общинска банка.

Инвестиционният кредит е само за недвижими имоти с предоставен статут на недвижима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство. Имотите трябва да са вписани в Националния регистър на недвижимите културни ценности. За да е ефективен, кредитния продукт има много ниска годишна лихва – в размер на 3.00%. Няма такси за проучвания и комисиони за одобрение и предсрочно погасяване. Кредитополучателят получава безплатна застраховка „Живот“. Минималният размер на кредита е 10 000 лева, а максималният размер е до 70% от стойността на имота.  За да се отпусне кредитът е необходимо, освен да се удостовери статутът му по смисъла на Закона за културното наследство, да има заповед на кмета на общината, с която се задължава собственикът  да извърши в определен срок необходимите укрепителни и ремонтни дейности, да има  проектна документация и/или инвестиционен проект, съгласувани по реда на Закона за културното наследство.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер