политика > Brexit


Тереза Мей е готова да плати 60 млрд. евро на ЕС?

Брюксел е категоричен, че няма да приеме нищо по-малко, тъй като това са пари, обещани отдавна от Лондон по различни съвместни програми

Преди дни пред Конфедерацията на британската индустрия, Тереза Мей заяви, че се стреми да постигне „най-добрата сделка за Brexit, гарантирайки най-добрите възможни варианти за достъп до европейския пазар".


Премиерът на Великобритания Тереза Мей сякаш е готова да плати исканите от Брюксел 60 млрд. евро, които са условието на ЕС да започнат търговски преговори с Лондон, пише Sunday Times, позовавайки се на свои източници.

По този начин Мей се надява най-накрая да започнат преговорите с блока, които в момента са блокирани именно заради нежеланието на Великобритания да плати цялата искана сума преди да напусне Съюза.

Според изданието Тереза Мей обаче е изправена почти пред невъзможна ситуация и единственият начин да започне търговски преговори преди да е настъпила датата на напускане на ЕС, е да се съгласи със сумата. Брюксел е категоричен, че няма да приеме нищо по-малко, тъй като това са пари, обещани отдавна от Лондон по различни съвместни програми.

Sunday Times прогнозира, че ако британският премиер се съгласи да плати цялата сума, това ще предизвика остри реакции в собствената й партия. Оттам многократно са я призовавали да се оттегли от преговорите, ако Брюксел продължава да настоява да бъдат платени тези 60 млрд. евро.

Преди дни пред Конфедерацията на британската индустрия (CBI), Тереза Мей заяви, че се стреми да постигне „най-добрата сделка за Brexit, гарантирайки най-добрите възможни варианти за достъп до европейския пазар и въвеждане на безмитна търговия по целия свят“.

Според нея страната трябва да се възползва от „огромните възможности”, които ще се създадат след Brexit, допълвайки че следващите десет години ще отворят „нова глава в историята на британската икономика”.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер