Банер

компании > непублични компании


Експанзия на гръцки фирми в България

Капитали и фондове прехвърлят милиарди в чуждестранни банки, само през 2011 година от Гърция са изнесени 206 млрд.EUR

Гръцките фирми предпочитат да развиват дейност в България. Това констатира в своя публикация италианският вестник "Република".

Според изданието, политиката на увеличаване на данъците и намаляване на разходите в обществения сектор, водена в южната ни съседка е тласнала много гръцки фирми да емигрират в България, която е най-бедната страна в Европа, но с прираст в икономиката и с благоприятен данъчен режим.

Сред тези фирми са CocaCola Hellenic Bottling и Hellenic Petroleum, се посочва в анализа. Изданието отбелязва, че капитали и фондове се прехвърлят в чуждестранни банки. Тенденцията е точно обратна на тази от първите години на еврото, когато гръцките банки бяха залети от нови влогове за стотици милиарди.

През януари 2011 година са изнесени 206 милиарда евро, а през юни - 188 милиарда. От една страна, спестовниците са разтревожени за бъдещето, а от друга - икономическото положение принуждава потребителите да посягат към банковите си спестявания, за да покрият ежедневните разходи.

Голям брой гръцки граждани вече са прехвърлили парите си на сигурно в Кипър, главно в Bank of Cyprus и Marfin Popular Bank, но също така в банки в Люксембург, Швейцария и Великобритания, което на свой ред намалява данъчните постъпления в Гърция, пише "Република".

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер