политика > бизнес среда


Лидерите на компаниите от региона са оптимистично настроени за икономиката

79% от тях очакват подобрение на икономическия растеж в глобален план

Данните са от 17-тия Барометър на доверието в икономическата среда на "Ърнст енд Янг"

56% от ръководителите от Централна и Югоизточна Европа (ЦЮИЕ) активно ще търсят сключване на сделки през 2018 г., а 79% от тях очакват подобрение и на икономическия растеж в глобален план.

Данните са от 17-тия Барометър на доверието в икономическата среда на "Ърнст енд Янг".

Всички регионални лидери очакват световната икономика да запази настоящото си ниво или да отчете подобрение. Подобни са и очакванията им за развитието на местните икономики, както и за резултатите на собствените им компании.

22% посочват, че най-важната им цел за 2018 г. ще бъде търсенето на  възможности за растеж посредством сливания и придобивания и съвместни предприятия и съюзи. Органичният растеж на компаниите обаче остава приоритет за 71% от анкетираните компании в региона на ЦЮИЕ. 66% от компаниите в глобален мащаб се стремят към органичен растеж.

Дигиталните технологии и трансформацията на бизнес моделите са двете основни предизвикателства за 27% от компаниите в региона, сочи още докладът.

Близо 50% от тях планират да развият дигитални компетенции на екипа вътре във фирмата, докато една трета считат, че наемането на ръководни кадри с опит в технологиите, било то от тяхната индустрия или извън нея, е верният път за напред.

29% от участниците в изследването имат желание да преквалифицират или да обучат своите служители, за да могат да отговорят по-добре на технологичните промени през следващите 12 месеца.

53% от висшите ръководители ще се стремят активно към реализиране на сливания и придобивания през 2018 г. 49% определят пазара като подобряващ се, а 48% като стабилен. За 80% от компаниите приоритетните сектори за инвестиции са телекомуникациите. От географска гледна точка, ръководителите от ЦЮИЕ са склонни да инвестират преди всичко в САЩ, следвани от Гърция, Турция, Чехия и Румъния.


 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер