финанси > европейски пари


Още 150 млн. евро ще получат малките и средни предприятия по програма COSME

Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) и Райфайзенбанк - България подписаха ново споразумение за разпределяне на средствата

Благодарение на него стотици малки и средни компании в България ще получат достъп до финансиране в общ размер на 250 млн. евро.


Още 150 млн. евро по програма COSME на Европейската комисия ще получат малките и средни предприятия.

Това става възможно след като Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) и Райфайзенбанк-България подписаха ново споразумение за разпределяне на тези средства. Те са в допълнение към 100-те милиона евро, за които беше подписан договор още през 2016 г.

Програма COSME осигурява на малките и средни компании подобрен достъп до инвестиционно, оборотно и лизингово финансиране при по-ниски нива на обезпечение. Максималният размер на кредитите е 3 млн. евро, а срокът –  до 10 години за инвестиционни и до 5 години за оборотни кредити.

До момента в рамките на програмата COSME, за малко повече от една година, Райфайзенбанк е финансирала 384 проекта на бизнеса. Благодарение на второто споразумение стотици малки и средни компании в България ще получат достъп до финансиране в общ размер на 250 млн. евро, съобщават от финансовата институция.

“Подемът в икономиката през последните години повишава инвестициите, които прави българския бизнес, а това води и до повишено търсене на финансиране. Благодарение на споразуменията ни с ЕИФ по трите програми – COSME, InnovFin и Инициатива за МСП, които са за над 350 млн. евро, ще предоставим на българските малки и средни предприятия финансиране при значително облекчени изисквания“, коментира Оливър Рьогл, председател на Управителния съвет на Райфайзенбанк - България.

По линия на сътрудничеството си с международните финансови институции, от 2002 г. насам Райфайзенбанк – България е договорила 380 млн. евро кредитни линии и още 530 млн. евро гаранционни споразумения. Със средствата от програмите се финансират инвестиционни и други проекти на българския бизнес в страната. 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер