финанси > инвестиции


Австрийският бизнес у нас отчита подобрение на икономиката

Австрия е на второ място сред чуждестранните инвеститори в България с инвестиции в размер на 4,124 млрд. eвро

Данните са от проучване, проведено от Advantage Austria – Австрийско търговско представителство.

40% от австрийските компании в България отчитат подобрение на икономическото положение в България, според проучване, проведено през 2017 г. от Advantage Austria – Австрийско търговско представителство.

63% от анкетираните отчитат ръст на оборота и използването на фирмения капацитет. Според участниците в допитването през 2017 г. са се увеличили поръчките към тях и броят на служителите, а обемът на инвестициите не се е променил значително.

Борбата с корупцията и престъпността е отбелязана от 66% от компаниите като най-необходимата регулаторна реформа в България. 55% от тях посочват необходимост от повишаване на квалификацията на кадрите.

„България е привлекателна за австрийските инвеститори заради ниските данъчни ставки и изгодните разходи за труд. Емиграцията и липсата на квалифицирана работна ръка обаче възпрепятстват ръста на инвестициите“, заяви Улрике Щрака (на снимката вляво), съветник към Търговския отдел на посолството на Австрия в България.

Австрия е на второ място сред чуждестранните инвеститори в България с размер на инвестициите от 4,124 млрд. евро, сочат данните на БНБ.

Сред големите австрийски филиали в страната са Mtel, EVN, Raiffeisen, OMV, Vienna Insurance Group, Billa, Kronospan, Knauf, Uniqa, Palfinger, Baumit и други. Австрийските инвеститори се броят не само сред най-големите, но и сигурни и стабилни работодатели в страната.

Допитването за бизнес климата е проведено едновременно в повечето източноевропейски страни, които се конкурират с България в привличането на чуждестранни инвеститори като Румъния, Сърбия и Унгария.

Недостигът на квалифицирана работна ръка е посочен като най-сериозен проблем от австрийските инвеститори в Българи и Унгария, докато в Сърбия на първо място са ненавременните плащания, а в Румъния – инфраструктурата.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер