бизнес > Давос 2018


Кибератаките, климатичните промени и замърсяването на въздуха са главните заплахи пред световната икономика

За 47-и път в Давос започна Световния икономически форум под мотото "Изграждане на споделено бъдеще в един фрагментиран свят"

В отделните развити икономика започват да се наблюдават признаци на прегряване, според анализаторите на „Голдман сакс“.

Глобализацията е под риск, климатичните промени са основна заплаха за планетата, информацията е най-важният актив на света.

С тези думи индийският премиер Нарендра Моди откри официално Световния икономически форум в Давос. Участниците и гостите надхвърлят 3000. За първи път от 18 години на форума ще участва и американският президент, като речта му на 26 януари се очаква с огромен интерес.

Световната икономика окончателно се оправи след глобалната криза и икономическите рискове отстъпват място на екологичните и технологичните, сочи допитване на Световния икономически форум (СИФ).

Според него икономиката изпадна от топ 5 на рисковете още през 2016 г. Авторите на доклада коментират, че страхът от екологични и технологични заплахи остави на заден план геополитическите проблеми. Почти 24 млн. души са напуснали домовете си през 2017 г. заради екологични катастрофи. Рисковете за киберсигурността също са нараснали. През 2017 са регистрирани 5 пъти повече кибератаки срещу бизнеса, отколкото през 2012 г. За да се защитят, 254 компании в 7 държави са похарчили средно по 11 млн. паунда годишно – с 27,4% повече от 2016 г.

По данни на Световната банка глобалната икономика ще нарасне през тази година с 3.1%, след 3% през 2017 г. Но, според авторите на доклада, оптимизмът по отношение на икономиката може и да не се оправдае, тъй като бизнес лидерите и политиците са по-лошо подготвени за сериозните сътресения.

В отделните развити икономика започват да се наблюдават признаци на прегряване, според анализаторите на „Голдман сакс“. САЩ, Германия и Великобритания са достигнали състояния на пълна заетост, което увеличава риска от рецесия през следващите години. Въпреки това, рискът от световна рецесия е оценен от тях като по-нисък от средния.

Авторите на доклада на СИФ обобщават, че връзката между икономическия растеж и политическата стабилност се е скъсала. Изборът на Доналд Тръмп за президент на САЩ и Брекзит са станали на седмата година от икономическия растеж и при много ниска безработица. Всички рискове са взаимно свързани и това усилва тяхното влияние, категорични са те.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер