политика > бизнес среда


Мястото на България е в клуба на богатите страни от европейския център

Намирането на кадри за бизнеса и  състоянието на  висшето образование, са сред най-големите проблеми на икономиката в момента, заяви министър Владислав Горанов по време на 12-тата среща на бизнеса с правителството

Финансовият министър посочи , че в България ръстът на производителността на  труда се увеличава с по-бързи темпове от тези в ЕС.

Мястото на България е в клуба на богатите страни от европейския център. Нашата страна има от най-високите ръстове на икономиката и  в този аспект корупцията остава вестникарско внушение.

Това каза финансовият министър Владислав Горанов по време на 12-тата среща на бизнеса с правителството. Намирането на кадри за бизнеса и  състоянието на  висшето образование, са сред най-големите проблеми на икономиката в момента, коментира още той.

„Наблюдаваме пълна девалвация на системата за висше образование и младите хора предпочитат да учат и да работят в чужбина“, подчерта Горанов. Според него добрата новина е, че тенденцията се обръща. От 2012 до 2016 г. около 40 хил. души са се върнали в страната. Докато в началото са се връщали хора на възраст 40 - 65 години , то напоследък в страната  се връщат все по-млади хора“, добави той.

Финансовият министър посочи , че ръстът на производителността на  труда в България се увеличава с по-бързи темпове от тези в ЕС. „В периода 2000 - 2016 г. производителността на труда се вдига средно  с 3.4% годишно, а в ЕС с 1.9%. Затова ако през 2007 г. имаме 28% ниво на БВП на човек от населението към средните нива на Европа, то през  в 2017 г. отчитаме близо 50% БВП на глава от населението от средните за ЕС“, каза Горанов.

Министърът посочи, че правителството ще продължи с политиката си за увеличаване на минималните доходи, за да може да приближим  доходите в страната близо до средните за Европа. „В момента нагряването на пазара на труда дава шанс на бизнес процесите да се подобрят, но това трябва да върви с инвестиране в образованието и тази диспропорция между бедни и богати и между образовани и необразовани“, посочи Горанов.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер