финанси > инвестиции


Генератор на икономическия растеж са инвестициите, които растат с 4.3%

Реален принос за ръста на икономиката ще има секторът на строителството

Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, който откри конференция на тема „Индустриално строителство и инвестиции 2018“.

Генератор на икономическия растеж са инвестициите, а не само потреблението и износът, които растат с 4,3% в реално изражение. Това се отчита за първи път през последните две отчетени тримесечия от НСИ. Според някои прогнозни данни през 2018 г. ще е налице растеж от 4,4 %.

Данните бяха цитирани от заместник-министъра на икономиката Лъчезар Борисов, който откри конференция на тема „Индустриално строителство и инвестиции 2018“.

По думите му реален принос за ръста на икономиката ще има сектора на строителството, където се наблюдава тенденция на нарастване на брутната добавена стойност, като ръстовете за първо, второ и трето тримесечие на 2017 г. са съответно 1.5% и 4.2% и 5.2%.

Зам.-министър Лъчезар Борисов онагледи стимулите за насърчаване на инвестициите в работата на Министерството на икономиката. Tой посочи мерките, които се прилагат посредством Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ), като подчерта, че само от началото на 2018 г. са издадени 10 сертификата по ЗНИ с общ размер на предвидените инвестиции от 588.596 млн. лв. и планирани 877 нови работни места. Четири от проектите ще се изпълняват в преработващата промишленост, един е в автомобилостроенето.

По време на конференцията зам.-министър Борисов припомни, че освен повишаването на кредитния рейтинг на страната ни, според проучване на шведските компании за бизнес климата в България, 90% от неговите представители очакват нарастване на двустранния стокообмен в следващите три години. 90 % положителен отговор са дали и анкетираните фирми в Германия. „Като магнит за привличане е определена България от испанския малък и среден бизнес, което е индикатор, че страната ни е стабилна и желана бизнес дестинация“, подчерта той.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер