финанси > банки

 


Германски банки  са против евроданък

Налогът върху финансовите транзакции щял да ощети компаниите, инвеститорите и спестителите

Ако Лондон не каже “Да” на данъка върху финансовите транзакции в еврозоната, ние няма да го подкрепим. Това е позицията на германски банки и финансови институции.

Най-големи поддръжници на този данък са германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Никола Саркози. Той вече беше одобрен от Европейската комисия.

Данъкът върху финансовите транзакции е в размер от 0,1 на сто за облигациите и акциите и и 0,01 на сто за деривативните инструменти.

За да влезе в сила обаче, той трябва да бъде одобрен от всички страни в Европейския съюз, като всяка една от тях може да наложи вето на решението. Получи ли от всички заедно и поотделно зелена светлина, данъкът влиза в целия Европейски съюз от 2014 година.

Очакванията са той да носи по 55 милиарда евро на година в хазната на Евросъюза. Великобритания обаче е против, защото Лондон е един от най-големите финансови и банкови центрове в света, а въвеждането на данъка може да прогони много инвеститори и магнати от Меката край Темза.

Сериозна съпротива налогът среща и от германските банки. “ Ако данъкът върху финансовите транзакции не се въведе на международна основа, той няма да се реализира. Отхвърляме действия, които създават данъчни убежища в рамките на Европейския съюз”, каза Ханс Рекерс, управителен директор на Асоциацията на германските банки от публичния сектор.

Банкерът бе подкрепен и от Андреас Шмиц /на снимката/, президент на Асоциацията на на германските частни банки. Той смята, че данъкът може да предизвика изтегляне на бизнеса към територии с по-лек режим.

Според Шмиц ще последва понижаване на резултатите на германските банки, особени на тези, които са базирани в страната.

“Възможно е да има значително отражение върху приходите”, коментира Шмиц. Той прогнозира, че те могат да паднат с между 5% и 10%, а разходите по безкасовите сделки и банкирането на дребно да нараснат двойно.

Данък върху транзакциите може да доведе до прехвърляне на търговията на пазари, които са по-слабо регулирани. Това е коментарът на оператора на фондовата борса във Франкфурт Deutsche Boerse.

Налогът ще удари най-напред по компаниите и инвеститорите в Германия, а после и по спестителите, смята Томас Рихтер,  управителен директор на Германската асоциация за управление на инвестициите и активите.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер