бизнес > лица от бизнеса


10% от световните милиардери са китайци

94% от тях са селф-мейд – т.е. забогатели сами, не по наследство

Общо десетимата в Клуба с 10-цифрено богатство притежават 225 млрд. долара.

Над 10% от световните милиардери са китайци, сочи доклад на Wealth-X, цитиран от „Бизнесинсайдър”. 94% от тях са селф-мейд – т.е. забогатели сами, не по наследство.

Технологиите, търговията на дребно и недвижимите имоти, са секторите, които се развиват много бързо в Китай и това обуславя нарастването на броя на китайските милиардери.

Средният китайски милиардер има нетно богатство от 2.7 милиарда долара.

Лидерското място заема Ма Хуатенг (Пони Ма – на снимката горе – б.а.)  с 41,8 млрд. долара. Президентът на Tencent Holdings в момента е най-богатият китаец, най-вече заради ръста на акциите на неговата компания. Наскоро Tencent изпревари по пазарна капитализация своя американски аналог – Facebook, като компанията бе оценена на над 500 млрд. долара.

Второто място е за Джак Ма – 40,2 млрд. долара. Създателят на Alibaba Group дълго време беше, но въпреки, че е изместен той си остава най-популярният китайски предприемач-визионер.

Хуи Ка Ян (Сю Джианлин) с неговите 27,5 млрд. долара е трети в класацията. Президент на Evergrande Real Estate Group е поредният милионер в областта на недвижимите имоти и строителството.

Според Wealth-X повечето китайски милионери са все още в процес на създаване на богатство, отколкото в етапа на запазване на богатството и имат много по-малко ликвидни пари в сравнение с американските и европейски си „колеги”. Състоянието им варира от 14 до 41 млрд. долара.

Общо десетимата в Клуба с 10-цифрено богатство притежават 225 млрд. долара. 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер