Банер

за ценители > винен бизнес


Винарска изба „Едоардо Миролио“ започна годината с две големи награди

Пино ноар резерва 2013 спечели престижното 2-ро място в класацията на  DiVino Топ 50 за 2017 г., а Совиньон блан 2017 грабна на Винария 2018 Голямата награда Златен ритон в категория Бели млади вина

Списание Decanter написа за Пино ноар и Шардоне на Едоардо Миролио: Те намериха Бургундия в България.

Винарска изба „Едоардо Миролио“ започна годината с две големи награди. Пино ноар резерва 2013 спечели престижното 2-ро място в класацията на  DiVino Топ 50 за 2017 г.

А за поредна година избата грабна Златен ритон на Винария 2018 г. Совиньон блан 2017 получи голямата награда в категория Бели млади вина.

Пино ноар резерва 2013 е един от най-добрите пино ноари, правени някога в България. Виното е с характерния за сорта прозрачен керемидено-червен цвят в развитие, притежава меки танини, богат многопластов аромат на червени плодове и изключителен баланс.

Историята на един предизвестен успех


От засаждането си до днес пино ноарът на Винарска изба „Едоардо Миролио“ е един от най-награждаваните и харесвани сортове на избата, както в България, така и по света.

Когато през 2002 г. световноизвестният италиански производител на текстил и вино Едоардо Миролио решава да създаде изба в България, в регион Тракийска низина, той безрезервно е вярвал в тероара, бил е вдъхновен от изключително благоприятните почвени и климатични условия за производство на качествени вина.

Задълбочените анализи и проби на почвите в микрорайона на с. Еленово доказват това по безспорен начин. Тероарът е уникален за България и е еднакво подходящ за отглеждане, както на червени, така и на бели сортове грозде.

Франко Миролио, син на Едоардо Миролио, с престижното отличие от DiVino

Лозята ограждат винарната от всичките й страни, спускайки се по склоновете на село Еленово.

 

 

Видът на почвените слоеве, физико-химичният им състав и микроклиматът на хълмистатата местност с лозята разположени на над 400 метра надморска височина на хълма „Св. Илия“, предоставят необходимите условия за производството на грозде с изключително качество. Почвите са пясъчливо-глинести, сиви горски и канелени горски. В тях има отличен въздушен дренаж, който способства за доброто провеждане на борбата с болестите и вредителите. Този дренаж е предпоставка  за получаване на грозде с високо качество.

Лозовите масиви са изградени от елитен френски и от български посадъчен материал. Изключително богат е сортовият състав на отглежданото грозде. Застъпени са както някои традиционни български сортове като Мавруд, Рубин, Мелник, Букет, така и едни от най-популярните международни сортове като Пино ноар, Каберне Совиньон, Мерло,  Каберне Фран, Шардоне, Мускат Отонел, Траминер, Совиньон Блан, Вионие и др. Всички те са внимателно подбрани, спрямо тероара в с.Еленово.

Не прави изключение и сорт Пино ноар. Той е засаден на първия масив на избата през 2002 г. в района на с.Еленово, а първата реколта от него е бутилирана през 2004.

Насажденията започват точно от този сорт грозде, защото по това време той липсва на българския пазар и е било истинско предизвикателство да се работи с  него, тъй като е един от най-трудните сортове.

От засаждането си до днес пино ноарът на Винарска изба „Едоардо Миролио“ е един от най-награждаваните и харесвани сортове на избата, както в България, така и по света.

Пино ноарът е десетият най-отглеждан сорт в света. Известно, е че той е класически червен сорт от Бургундия – френски район, който винаги е бил еталон за производството на тези вина. От около дванадесет години насам, обаче интересът към българското вино от пино ноар дава известно основание да се размишлява за българската интерпретация на този силно харесван от винолюбителите сорт.

Поредният Златен Ритон от Винария

Типичен пример за това е климатът в с.Еленово, който се оказва изключително подходящ за него, тъй като има голяма температурна разлика между деня и нощта. Средната стойност на валежите благоприятстват за отглеждането на лозята. Доста е ветровито и не е много влажно. Районът е по-хладен и това е предпоставка за запазване  на киселини, което гарантира свежестта на виното. От друга страна, обаче напъпва рано и зрее сравнително рано.

 

 

Сред най-добрите български образци в стилистиката на бургундските класики е виното „ЕМ Пино ноар резерва“. В ароматът му доминират червени плодове – зрели черни череши и ягоди. Той е многопластов. При отлежаване плодовите аромати отслабват и започват да изпъкват т.нар. землисти тонове - сушени листа, дим, подправки и лек мускусен нюанс. Пино ноар – резервата на Винарска изба „Едоардо Миролио“ старее интересно, променливо и сложно.

В избата се произвежва и Пино ноар в по-масовата серия – „ЕМ“. Това вино е с червен цвят с керемидено-кафяви нотки. Вкусът му е комплексен, с елегентен екстракт от череши, допълнен от нотки на дъб и пушек. Плътен ванилов крем, сладки танини и дълъг послувкус характеризират това уникално вино.

Освен червено вино от този сорт, винарната произвежда също така бяло ЕМ блан де ноар и розе – ЕМ розе де ноар.

ЕМ Блан де Ноарът е интересното бяло вино от червено грозде. Той има свеж и деликатен аромат на ябълка и ягода, подплатен с фини нотки на пушек. Това е вино с индивидуалност и характер.

ЕМ Розе де Ноар е едно най-предпочитаните розета сред винолюбитилите. Ароматът е много фин, пикантен, плътен и плодов. Долавят се аромати на ягода, съпътствани от тонове на червена череша и сухи листа. Вкусът е елегантен и с много добре балансирани киселини.

Пино ноарът, заедно с шардоне влизат в състава на висококачествените пенливи вина, които избата произвежда по класически метод - Брут Розе (100% Пино нор), бял Брут ( 80% Пино ноар и 20% Шардоне ), Брут Зеро-без захар (80% Пино ноар и 20% Шардоне) и Брут блан де Блан (100% Шардоне ).

Събирането на реколтата от Пино ноар и Шардоне, използвани в различни съотношения според различните видове естевено пенливо вино, се извършва към края на август, когато захарността на плода е 10 - 10,5 %. Гроздето от лозята на избата е натурално обогатено и това придава на вината, получени чрез класическия метод, неповторима елегантност и свежест, с които ясно се отличават от останалите вина на пазара.

Отглеждането на плодородно и качествено лозе не може да се импровизира. Изисква се много, труд, страст, опит и  познания. Безспорно комбинацията между пиемонтския стил на винопроизводство и впечатляващия българския тероар е изключително успешна. През 2015 г. списание „Decanter” написа: „Те намериха Бургундия в България“.
 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер