финанси > инвестиции


41 млн. лв. са инвестирали пивоварите през 2017 г.

1,2 млрд. лв. са инвестирани в сектора от 1994 г. до днес

Данните са от годишното общо събрание на Съюза на пивоварите в България, на което бяха представени резултатите на индустрията, както и цялостната картина за дейността на организацията за миналата година.

41 млн. лева са инвестициите на членовете на Съюза на пивоварите в България (СПБ) за 2017 г. Членуващите пивоварни дружества заемат около 93% от пазара на бира в страната и имат 98-99% производствен дял от произвежданото у нас пиво, съобщиха от дружеството.

Инвестираните средства са предимно за обновяване на производствената база с нови съдове за пивоварене, ферментация и пастьоризация, за високо автоматизирани бутилиращи линии за РЕТ и стъкло, както и за модернизация и изграждане на цехове за съхранение на суровини.

1,2 млрд. лв. са инвестирани в сектора от стартирането на процеса на приватизация на пивоварната промишленост през 1994 г.  до днес. Данните от последните години показват, че по основните показатели за растеж на категорията като производство, реализация, консумация на бира на глава от населението са постигнати едни от най-високите нива от 30 години насам.

Членовете на сдружението за 2017 г. са реализирали общо 5,1 млн. хектолитра бира, с 50 820 хектолитра по-малко от 2016 г. Продължава положителната тенденция за намаляване на дела на продажбите на бира в РЕТ бутилки, който спада на 56%. Делът на стъклените опаковки е 23 на сто, на кеновете - 15% и на кеговете – 6%.

През миналата година пивоварните компании са разширили асортиментната си листа с 14 нови марки бира, към които трябва да се добавят още над 25 нови опаковки и десетки етикети.

По данни на Агенция „Митници“ постъпленията от акциз за бира през 2017 г. са 79,3 млн. лв., от които приносът на членовете на СПБ е 95%. За поредна година намаляват и количествата на бира от внос (EС и трети пазари), като за 2017 г. импортът е 499 хил. Хектолитра.

Преди дни европейските организации на производителите на бира, сайдер, вино и спиртни напитки внесоха в ЕК саморегулаторно предложение за доброволното етикетиране на алкохолните напитки със списък на съставките, енергийната и хранителна стойност.

Членовете на СПБ са едни от лидерите в ЕС, които вече изпълняват тази саморегулация. Търговските опаковки на всички произвеждани от тях бири вече имат списък на съставките и енергийна стойност.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер