икономика > инвестиции


Турция с рекорден икономически растеж

През 2017 г. брутният национален доход е нараснал с 19% и е достигнал 13 трилиона 104 милиарда и 907 милиона турски лири

„Инвестициите се завръщат в страната“, посочва Хатиче Карахан, съветничка на  турския президент Реджеп Ердоган.

Турската икономика е постигнала рекорден икономически растеж от 7,4% за изминалата 2017 г., сочи Турския статистически институт.

С този показател турската икономика се нарежда на второ място след Ирландия сред страните ОЕСД с най-бърз икономически растеж. През последната четвърт на 2017 г. той е бил 7,3 на сто.

Данните сочат още, че през 2017 г. брутният национален доход е нараснал с 19 на сто спрямо предходната 2016 г. и е достигнал 13 трилиона 104 милиарда и 907 милиона турски лири.

Според анализа добавената стойност от селскостопанския сектор се е увеличил с 4.7 процента, индустриалният сектор с 9,2 на сто и строителния сектор с 8,9 процента. Добавената стойност от сектора на услугите - търговия, транспорт, настаняване и услуги за храна, се е увеличил с 10,7 на сто.

Според експертите турската икономика е навлязла в период на растеж.

В края на миналата година, съветничката на турския президент Реджеп Ердоган - Хатиче Карахан заяви че турската икономика „си стъпва на краката“ и вече не се нуждае от програмата си за стимулиране, която беше въведена след неуспешния опит за преврат в страната от лятото на 2016 г.

По думите ѝ мерките са били необходими, за да се стимулира производството през 2017 г., но сега фискалната и парична политика „трябва да вървят заедно, за да се намали натиска на инфлацията“.

„Доверието се завръща и то ще подкрепи растежа“, заяви Карахан, допълвайки, че към момента икономиката е значително по-малко уязвима. „Инвестициите се завръщат в страната“, посочи още тя.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер