финанси > инвестиции


Британски компании са инвестирали в икономиката ни над 2,6 млрд. евро

Това нарежда страната в топ 5 на най-големите чуждестранни инвеститори в България

„Британските компании у нас се насочват към сектори като информационните и комуникационни технологии, както и на услугите, което показва, че държавата ни предлага не само добри условия за инвестиции, но и висококвалифицирани кадри“, каза зам.-министър Александър Манолев на форум в Лондон.


Британски компании са инвестирали в икономиката ни над 2,6 млрд. евро, което нарежда страната в топ 5 на най-големите чуждестранни инвеститори в България. Това стана ясно от изказването на заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на форум за представяне на възможностите за инвестиции у нас, организиран от Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон.

„Британските компании у нас се насочват към сектори като информационните и комуникационни технологии, както и на услугите, което показва, че държавата ни предлага не само добри условия за инвестиции, но и висококвалифицирани кадри“, посочи зам.-министър Манолев. По думите му страната ни може да предложи много атрактивни условия за инвестиране, сред които ниски данъци и оперативни разходи,  редица насърчителни мерки, а поредното повишаване на кредитния ни рейтинг от S&P Global Ratings е поредно доказателство за финансовата и икономическата стабилност на България.

В своето изказване той акцентира върху постиженията на автомобилния сектор в България, в който работят над 120 предприятия и осигуряват различни компоненти за водещи производители като “Аudi“, “MercedesBenz”, “BMW”,“Porsche”, “Bentley”, “Lamborghini”, “Ford” и др. „Това е сектор, към който се надявам да погледнат и повече инвеститори от Великобритания“, посочи Александър Манолев по време на инвестиционния форум. Великобритания е един от световните лидери в автомобилната индустрия, а размерът на приходите в сектора достигат до 77,5 млрд. лири годишно. През 2017 г. в островната държава са произведени 1,67 млн. автомобила. Икономическият заместник-министър даде допълнителна информация за автомобилния клъстер в България и подчерта, че „страната ни, като поддоставчици и опит на заетите в сектора, е готова да отговори на нуждите и на производител на цели автомобили“.

Заместник-министър Манолев проведе среща и с ръководството на Корпорацията на Лондонското Сити – финансовият център на Великобритания. На нея също бяха представени възможностите за инвестиции в страната ни. В срещата участие взе и Катрин МакГинис, заместник-директор на корпорацията. „Надявам се да набележим сектори, в които да задълбочим сътрудничеството, а чрез Вас да стигнем и до повече представители на бизнеса, които могат да си партнират с български компании“, посочи Александър Манолев. Той отправи покана към ръководството на Корпорацията да посетят страната ни и да се организират съвместни инициативи за стартиране на общи проекти и насърчаване на инвестициите.

Двете страни се договориха да се продължи диалога и да се обменя опит в сферата на високите технологии. „България има най-бързоразвиващия се сектор на информационните и комуникационни технологии в Югоизточна Европа, а в Лондонското сити са съсредоточени голям брой компании в тази сфера“, посочи Манолев. От ръководството на корпорацията проявиха интерес към сектора на услугите и посочиха, че вече има компании от Лондонското сити, които са реализирали успешни проекти в България и региона.

Сити или Лондонско Сити (City of London) е отделна административна единица в Англия – квартал в центъра на голям Лондон. Той представлява историческото сърце на града и играе водеща роля особено в икономиката и финансите, не само на страната, но и на света. Корпорацията на Лондонското сити е организация, която предоставя бизнес и общински административни услуги на жителите и служителите на Ситито. Ролята на Кмета на Ситито допълва функциите на кмета на град Лондон, но е отделна и самостоятелна длъжност.

В рамките на посещението си в Лондон, заместник-министър Манолев даде интервю и за специализирания финансов телевизионен канал – Bloomberg. Той участва в сутрешното предаване “Bloomberg Surveillance” с водещ Франсин Лака – едно от лицата на икономическия канал. Манолев отговори на въпроси за икономическото развитие и възможностите за инвестиции в България, Българското председателство на Съвета на ЕС и др. Франсин Лака е сред най-награждаваните журналисти на телевизията и е интервюирала гости като френския президент Еманюел Макрон, бившия британски премиер Дейвид Камерън и др.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер