финанси > инвестиции


Стартиращи и малки компании могат да се възползват от над 200 млн. лв. през 2018 г.

Министър Емил Караниколов: Дигиталната реформа в образователната система е изключително важна, а икономика без образование няма как да съществува.

"Малките и средни предприятия в България са 99,8% от компаниите и създават 67% от добавената стойност в страната", отбеляза Лъчезар Борисов, заместник-министър на икономиката.


Осигурили сме над 200 млн. лв., от които могат да се възползват стартиращи и малки фирми, през различни финансови инструменти. Това заяви  министърът на икономиката Емил Караниколов на церемонията по награждаване на победителите в тазгодишното издание на конкурса за успешен малък бизнес "Големите малки", организиран от в-к „24 часа“. Министър Караниколов връчи голямата награда на „ШКОЛО“ -  иновативен стартъп, който помага за “дигиталната революция” в българското образование. Компанията е създател на т.нар. електронни дневници, които позволяват на родителите на децата да се информират в реално време за успеха и поведението на своите деца в училище.

Икономическият министър поясни, че вече е стартирала  процедурата „Насърчаване на предприемачеството“ по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК), с фокус специално върху стартиращи предприятия, с бюджет 67,2 млн. лв. По думите му в допълнение към тези възможности, достъп до финансиране, стартиращите предприятия могат да получат и чрез инструментите за финансов инженеринг, които също се изпълняват в рамките на ОПИК от „Фонд за ускоряване и начално финансиране“, който е с общ бюджет от 100 млн. лв. и от наскоро подписаният нов инвестиционен фонд за рисков капитал в рамките на Инициативата JEREMIE, управлявана съвместно с Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) в размер на 50 млн. лева.

Министър Караниколов посочи, още че дигиталната реформа в образователната система е изключително важна, а икономика без образование няма как да съществува.

Заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов връчи награда на „Авто Иконом“ - иновативен стартъп, който предлага услуга - ремонт на автомобили без напускане на дома и офиса. Той изтъкна от своя страна, че малките и средни предприятия в България са 99,8% от компаниите и създават 67% от добавената стойност в страната. „Ето защо в Министерство на икономиката сме възприели европейския принцип, а именно - Мисли първо за малките“, завърши Борисов.

"Големите малки" е инициатива, която има за цел да насърчи успешния малък бизнес в България. Министерството на икономиката и Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия са партньори на инициативата

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер