експорт > пазари


Шведските инвестиции в България са близо 200 млн. eвро

Износът ни за Кралството се е увеличил с 15.3% за първите 6 мeсеца на 2018 г. и е 106 млн. евр

Предстои учредяването на Шведско-българска търговска камара, обяви посланикът на Кралство Швеция у нас Луиз Бергхолм на среща със заместник-министъра на икономиката Лилия Иванова.

Българският износ за Кралство Швеция се е удвоил в последните няколко години, като само за първите 6 месеца на 2018 г. се е увеличил с 15.3 % и е на стойност 106 млн. евро. Шведските инвестиции в България приближават 200 млн. евро и са разкрили близо 9000 работни места.

Това стана ясно на среща между заместник-министъра на икономиката Лилия Иванова и посланика на Кралство Швеция у нас Луиз Бергхолм.

Според проучване на българския бизнес климат, изготвено в скандинавската държава шведските компании са позитивно настроени към растящия потенциал за инвестиции в България. Секторите с потенциал за търговските отношения между двете страни са хранително-вкусова, мебелна, текстилна промишленост и ИКТ като приоритетни.

Посланик Бергхолм даде пример с шведски компании от различни сектори, които наскоро са заявили намеренията си за инвестиции и разширение на производството в страната ни. Една от тях е АББ, която наскоро обяви, че ще разшири дейността си и започва изграждането на нов завод в Петрич, който се очаква да разкрие над 400 работни места. Волво ще отвори допълнителна производствена мощност във Велико Търново, а софтуерната компания Стилфронт е направила инвестиция на стойност 10 млн. евро, придобивайки българска компания за видео игри.

В началото на 2019 г. ще бъде създадена Шведско-българска търговска камара в страната ни, както и предстои бизнес форум в Стокхолм, в който участие ще вземат потенциални партньори от двете страни.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер