експорт > пазари


Българският износ за Куба бележи ръст от 254.9%

Двустранният стокообмен между България и Куба се увеличава с 131% спрямо същия период на миналата година, възлизайки на 4.052 млн. щ.д.

Заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова е на посещение в Куба, начело на бизнес делегация, където българските фирми ще вземат участие в едно от най-важните търговски събития в Латинска Америка и Карибския басейн „FIHAV 2018“.

За първите седем месеца на 2018 г. българският износ за Куба отбелязва ръст от 254.9% спрямо същия период на миналата година, като стойността му е 2.899 млн. щ.д. Вносът от Куба също бележи ръст от 23% до 1.153 млн. щ.д.

Двустранният стокообмен между България и Куба се увеличава с 131% спрямо същия период на миналата година, възлизайки на 4.052 млн. щ.д.

Данните изнесе заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова на среща с Нунес Мордоче, заместник-министър на външната търговия и чуждестранните инвестиции на Куба.

„Налице са редица перспективни сектори за реализиране на български инвестиции в Куба и установяване на сътрудничество с кубински компании в области като фармацевтиката и биотехнологиите, хранително-вкусовата промишленост, производството на електроенергия от възобновяеми енергийни източници, козметика и туризъм“, подчерта тя.

По време на срещата стана ясно, че съществува значителна възможност за диверсификация на българския износ като кубинската страна прояви интерес за внос от България на спортни стоки и велосипеди. Договорено беше и провеждането на бизнес форум между българските производители и кубинските вносни обединения в сектори от взаимен интерес. Обсъдено беше и улесняване на процедурата за създаване на българо-кубински смесени фирми.

Заместник-министър Иванова е на посещение в Куба, начело на бизнес делегация. Българските фирмите ще вземат участие в едно от най-важните търговски събития в Латинска Америка и Карибския басейн „FIHAV 2018“. В делегацията са включени представители на утвърдени компании, които могат да предложат продукти и услуги от секторите металургия, козметика, строителство и туризъм.

Международния панаир „FIHAV 2018” се организира ежегодно от 1983 г. насам и е най-важното търговско изложение в Куба и Карибския басейн, както и едно от най-представителните в Латинска Америка.

На 36-то издание на Международния панаир в Хавана традиционно са представени страните-членки от Организацията на държавите от Латинска Америка и Карибския басейн и едни от най-големите търговски партньори на Куба: Венецуела, Китай, Русия и Испания. Тази година участие взеха над 3 хил. компании от 65 държави на площ от 24 хил. кв. м.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер