експорт > пазари


През първите седем месеца на 2018 г. стокообменът между България и ОАЕ възлиза на 85.7 млн.щ.д.

Министър Караниколов: От тези 85.7 млн.щ.д. българският износ е 66.8 млн.щ.д., а вносът е 18.9 млн.щ.д.

"Убеден съм, че са налице предпоставки за развитие на взаимноизгодно сътрудничество в редица перспективни за двете страни области, като хранително-вкусовата промишленост и селскостопански продукти, строителни материали, козметичен сектор и туризма“, отбелязва Караниколов.

Разширяването на договорно-правната база между нашите две страни ще допринесе за активизиране и улесняване на контактите в много области. Това е заявил министърът на икономиката Емил Караниколов по време на среща с Н. Пр. Мариам Ал Мехейри, държавен министър по безопасността на храните на Обединените Арабски Емирства.

Министър Караниколов изтъкнал, че за първите седем месеца на тази година стокообменът между България и ОАЕ възлиза на 85.7 млн.щ.д., от които българският износ е 66.8 млн.щ.д., а вносът е 18.9 млн.щ.д. „Изразявам задоволство от активизирането през последните години на българо-емиратските отношения. Убеден съм, че са налице предпоставки за развитие на взаимноизгодно сътрудничество в редица перспективни за двете страни области, като хранително-вкусовата промишленост и селскостопански продукти, строителни материали, козметичен сектор и туризма“, подчертал Караниколов.

По време на срещата е била обсъдена и възможността за провеждане на Първата сесия на българо-емиратската междуправителствена Смесена комисия в София и съпътстващ двустранен бизнес форум през пролетта на 2019 г. „Съществуват широки възможности и желание, както на български, така и на емиратски фирми, за задълбочаване и диверсифициране на двустранното сътрудничество“, посочил Караниколов.

„За нас е много важно да създадем добри отношения със страни като България, от които да може да внасяме чиста храна. Износът на хранителни продукти от България представлява голям интерес за нас“, заявила Н. Пр. Мариам Ал Мехейри, държавен министър по безопасността на храните на ОАЕ. Тя допълнила че съществува потенциал за износ на обработени и консервирани храни, розово и лавандулово масло, бутилирана вода.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер