експорт > пазари


Над 70% ръст в двустранния ни стокообмен с Беларус през тази година

През първите осем месеца на 2018 г. той достига 64 млн. щ. д

Заместник-министър Манолев: Износът ни за Беларус расте с 10% през 2018 г. Можем да изнасяме за там редица стоки в областта на хранително-вкусовата промишленост и оборудване за нея, изделия на електрониката, подемно-транспортни машини, облекло, металообработващи машини, електрически двигатели и генератори и др.

Двустранният ни стокообмен с Република Беларус е нараснал със 70% през първите осем месеца на 2018 г. и достига 64 млн. щ. д. Това е съобщил заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на българо-беларуски бизнес форум. В рамките на събитието той и заместник-министърът на външните работи на Република Беларус Олег Кравченко са подписали Протокол от осмото заседание на Българo-белоруската междуправителствена комисия по търговско-икономическото и научно-техническо сътрудничество. Документът проследява  българо-беларуските отношения в сферата на икономиката, потенциала и основата за тяхното развитие в бъдеще, съобщават от икономическото министерство.

„Участието на бизнеса от двете страни днес е поредно доказателство за големите перспективи, които има между нашите държави в икономически план“, подчертал Александър Манолев. По думите му благодарение на политическата воля, която двете страни имат, в кратки срокове ще има още по-големи резултати в икономическото сътрудничество. „Износът ни за Беларус расте с 10% през 2018 г.“, казал още икономическият заместник-министър и посочил, че можем да изнасяме редица стоки в областта на хранително-вкусовата промишленост и оборудване за нея, изделия на електрониката, подемно-транспортни машини, облекло, металообработващи машини, електрически двигатели и генератори и др.

През 2019 г. предстои българска делегация с участието на бизнеса да посети Беларус за търсене на нови партньорства и задълбочаване на съществуващи проекти, е станало ясно по време на събитието. Според беларуската статистика в тяхната страна са регистрирани и работят над 70 български компании, като сред тях има сериозни български инвестиции в производство на млечни продукти, на препарати за селското стопанство и дори в ресторантьорския бизнес. Същевременно беларуски компании имат опит в производството на железопътен, автомобилен, тролейбусен и трамваен подвижен състав, както и в областта на машиностроенето. „Това също са сфери, в които можем да обменяме опит, а и дори да работим за реализирането на общи проекти“, казал зам.-министър Манолев.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер