бизнес > Brexit


По-високи цени на автомобилите и лекарствата след Brexit

Прогнозата е на председателя на БТПП Цветан Симеонов

Идентично проучване за целия ЕС показва, че бизнесът в останалите страни от Общността е много по-притеснен, отколкото в България.

Прогнозите на търговците сочат, че след Brexit се очаква поскъпване на вносните стоки от Великобритания и особено на лекарства и автомобили.

Това показва проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) сред нейните членове.

„Важно е да се отбележи, че това е второ наше проучване с цел да се види какви са нагласите на българския бизнес. Миналата година повече фирми очакваха негативни резултати, отколкото сега. Сега са по-малко притеснените – вероятно, защото се проточи, вероятно, защото и фирмите вече са взели мерки, за да не бъдат толкова тежко ударени от отделянето на Великобритания от ЕС“, коментира Цветан Симеонов, председател на БТПП.

Очаква се да поскъпнат коли и лекарства, но не всички. Става въпрос за коли и лекарства, които се произвеждат във Великобритания, защото се очаква да се премахне т.нар. свободно движение. Великобритания е сериозен производител на лекарства и за тях сигурно ще е по-широко засягането, заяви още Симеонов.

Относно износа на България, Симеонов коментира, че според него той не е толкова голям. Освен това фирмите, основно от хранително-вкусовата промишленост, имат доста широка група от държави, с които работят, тъй че са единични фирмите, които работят само с Великобритания. Още повече, че ударът ще бъде смекчен с преходен период от една година, през който те ще могат да пренастроят своите дейности.

„Остават на разположение всички страни в ЕС и съм сигурен, че българските стоки са добре познати”, допълни председателят на БТПП.

Той уточни, че няма изчисления в абсолютни суми, които да покажат какви биха били загубите за българските компании вследствие на Брекзит. Симеонов изтъкна обаче, че идентично проучване за целия ЕС показва, че бизнесът в останалите страни от Общността е много по-притеснен, отколкото в България.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер