експорт > пазари


Пореден нов рекорд в двустранния стокообмен между България и Германия през 2018 г.

Стефан Йонков, ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси в Берлин: Българският износ за Германия в периода януари - ноември 2018 г. възлиза на 3.991 млрд. евро спрямо 3.665 млрд евро за същия период на 2017 г.

„Стокообменът ни с ФРГ е с положително търговско салдо за България - българският износ превишава с 325 млн. евро вноса от ФРГ“, отбелязва Йонков.

„Двустранният стокообмен между България и Германия през 2018 г. постига нов пореден рекорд! Данните за периода януари-ноември 2018 г. сочат, че стокообменът ни с ФРГ възлиза на 7.65 млрд. евро при положително търговско салдо за България с български износ превишаващ с 325 млн. евро вноса от ФРГ. В сравнение със същия период на 2017 г. българският износ е отбелязъл ръст от 9.3%, отбелязва на своята Фейсбук страница Стефан Йонков, ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси (СТИВ) в Берлин, Германия. Това сочат последните данни,  получени в СТИВ Берлин от Федералната статистическа служба на ФРГ, съобщава Йонков.

Българският износ за Германия в периода януари-ноември 2018 г. възлиза на 3.991 млрд. евро спрямо 3.665 млрд евро за същия период на 2017 (данни на Федералната статистическа служба на ФРГ), допълва още Стефан Йонков на своята Фейсбук страница. С най-голям дял в българския износ са компонентите за автомобилната индустрия, машини, електронни системи, химически продукти, електрическо оборудване, метали и др., посочва той.

Германия е експортен пазар № 1 за България


Най-важните експортни пазари за България са Германия, Италия, Румъния, Турция и Гърция, които общо допринасят за 44,1% от износа. Следват Белгия, Франция, Испания, Русия и Холандия с общо 16,4%. Изнасяме общо за 199 държави и територии.

От много години насам Германия е експортен пазар № 1 за България. Българският износ е съставен основно от машини и съоръжения, облекла и продукти на автомобилната индустрия.

Малките ни и средни предприятия – на фокус


В интервю за сайта Kmeta.bg, Стефан Йонков, казва следното:


„Приоритет на министъра на икономиката Емил Караниколов е максимално съдействие и намиране на пазари за малките ни и средни предприятия. В това отношение съм щастлив да споделя, че по наша инициатива създадохме партньорство с Федералната асоциация на малкия и среден бизнес на Германия. А от наша гледна точка малкият и среден бизнес в Германия е голям. Идеята ни е да създадем нов мост на комуникация между българските и немските малки и средни предприятия, за което бе подписан и Меморандума за сътрудничество с Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия през 2016 г. Шансове за българските малки и средни предприятия определено има. Но те трябва да отговарят на правилата на немския пазар – пълна коректност по отношение на сроковете и качеството, да знаят, че за разлика от България, където доверието в бизнес отношенията се изгражда постепенно, то в Германия то е от първата среща. Германските партньори подхождат с доверие. Важното е да не изгубиш доверието им обаче, защото трудно се възстановява".

Това изказване на ръководителя на СТИВ – Берлин е напълно в унисон с мисията на exporter.bg, който от самото си създаване подкрепя малкия и среден екстортен бизнес на България. През декември, за шеста поредна година сайтът връчи наградите "Експортьор на годината". За шести пореден път това стана под патронажа на Министерството на икономиката и със специалното съдействие и партньорство на Националния статистически институт.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер