експорт > пазари


Enira във винената листа на отличения с 1 звезда Michelin ресторант Garopapilles в Бордо

Звездата от Michelin е голямо постижение както за екипа на Тиери Лавиале, главен готвач на ресторант Garopapilles, но също и за нас като негови партньори, коментират от Domaine Bessa Valley

Вината на избата са печелили много престижни награди. Enira Reserva 2010 е оценено с 91 точки от Робърт Паркър в The Wine Advocate.

Винарска изба Беса Валей e изключително горда, че вино Enira присъства във винената листа на ресторант Garopapilles! Този изключително добър ресторант получи своята звезда Michelin през януари 2019 г., съобщава сайтът на една от най-реномираните изби в България.

Главният готвач, Тиери Лавиале, е толкова изобретателен и винаги търси най-качествените продукти и напитки за своите клиенти. Звездата от Michelin е голямо постижение за неговия екип, но също и за нас като негови партньори, коментират от Domaine Bessa Valley.

Не пропускайте да резервирате ресторант Garopapilles предварително при следващото си пътуване до Бордо. Няма да съжалявате!, уверяват от сайта на Беса Валей.

На снимката Марк Дворкин (част от екипа на Domaine Bessa Valley от самото създаване на избата) и Тиери Лавиале (вдясно), главен готвач на ресторант Garopapilles в Бордо

Повече за Domaine Bessa Valley

Bessa Valley e разположена на 2500 декара, 1400 от които са вече засaдени. Главната изба е изпъкнала в дъга, вкопана в пресечения хълм. До нея е Ротондата, в която ферментира гроздето. Пергола свързва избата с административната сграда. Стените на сградите са облицовани с варовик, в който са оставили следите си морски обитатели. Проектът Bessa Valley стартира през 2001 г. с изкупуване на земя от около 800 собственика в село Огняново (регион Пазарджик). Част от избата е вкопана в скала, което е от съществено значение за съхранението и отлежаването на виното в бъчвите. Скалата позволява поддържането на постоянна температура и влажност на въздуха. За да се държат изправени лозите, са използвани само акациеви пръчки.

Беса Валей е сред хълмовете, между планината Родопи и река Марица. Климатът е континентален - горещо лято и студена зима. Тероарът е повлиян от реката и планината. Нивото на валежите е средно. Долината е оградена с хълмове, отворена е само от запад и изток. Това дава възможност на свежите въздушни потоци да проветряват гроздето и да смесват ароматите. Почвата в долината е глинесто-песъчлива и глинесто-камениста, примесена с варовик. Варовитата скала e на разстояние половин метър под почвения слой.

По повод тероара, Граф Стефан фон Найперг, един от основните собственици на избата, казва: „Грешка, която е била правена в миналото, е, че големите лозови масиви в България са създадени в равнините, между житните растения, например, а големите висококачествени вина се произвеждат от лозя, които виреят на ограничени, пресечени и по-сурови терени. Гроздето е чудесен плод, но единствено обвивката му дава цвета на виното. Ако няма концентрация на цвят в гроздето, никога няма да получите добро вино.“

Добивът от Долината днес е приблизително 650 000 кг грозде. От него се произвеждат около 720 000 бутилки вино годишно. Гроздето се бере ръчно от обучени служители. Сортира се два пъти по време на самият гроздобер. Берачите събират само най-добрите плодове. Втори път гроздето се селектира преди да попадне във ферментационните танкове.

Избата за съзряване на виното е с площ 3 555 кв.м. и капацитет 2 500 бъчви. Bessa Valley използва единствено френски бъчви тип „барик“. Всяка от тях струва около 570 евро, но се използват само за три зареждания. След три зареждания бъчвите престават да отдават тон и да влияят на виното. Алкохолната ферментация и мацерация протичат за около 30 дни. Малолактичната ферментацияпротича в резервоари и частично в нови бъчви.

Вината на Домейн Беса Валей са печелили много престижни награди. Enira Reserva 2010 е оценено с 91 точки от Робърт Паркър в The Wine Advocate.

Domaine Bessa Valley е част от винените маршрути „Пътят на Дионисий“ и „Античен път на Тракийското вино“, чрез които в рамките на няколко дни гостите могат да се потопят в едно неповторимо съчетание от българска култура, прекрасна природа и богати традиции в производството на вина, наследени от древни култури и цивилизации.

Около 80% от продукцията на избата е предназначена за износ. Най-големите пазари за виното от Долината са Великобритания, Германия, Австрия, Швейцария, Канада, САЩ, Русия, а отскоро Китай, Япония и Хонг Конг.

Кой е Марк Дворкин

Марк Дворкин е роден през февруари 1961 в Париж.

Завършва биохимия в Париж и енология в Бордо. 17 години работи за известни френски винарни като Chateau Clarke, Cotes Montpezat, Chateau Larmande и Chateau Bellefont-Belcier.

Марк Дворкин пристига в България през 1999 г. като консултант и допринася за обновяването на българските вина.


 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер