експорт > пазари


Прогноза в exporter.bg се сбъдна за втори път в рамките на една година

В интервю за exporter.bg, Антон Петров, председател на УС на Българската асоциация на металургичната индустрия и кънтри мениджър на Гръцката индустриална група „Виохалко“ в България, още в началото на миналата година предрече, че Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия въвeде cвoи митa въpxy внoca нa пpoдyĸти oт cтoмaнa в Eвpoпeйcĸия cъюз

Преди дни ЕС прие окончателни защитни мерки върху вноса на стоманени продукти.

Това което се случва е много опасно и ще има тежки последици. Така преди време, в интервю за exporter.bg, Антон Петров, председател на УС на Българската асоциация на металургичната индустрия и кънтри мениджър на Гръцката индустриална група „Виохалко“ в България, коментира  какви ще се последствията от решението на Тръмп да въведе 25 % мито върху вноса на стомана в САЩ. Неговите притеснения и прогнози се оказаха повече от основателни, защото Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия въвeде cвoи митa въpxy внoca нa пpoдyĸти oт cтoмaнa в Eвpoпeйcĸия cъюз, които влязоха в сила от 19 юли.

Преди дни ЕС прие окончателни защитни мерки върху вноса на стоманени продукти. Те вече влязоха в сила и заменят действащите от 19 юли 2018 г. насам временни мерки.

Въведените мита за вноса на стомана ще ударят силно най-големите вносители - Китай, Индия и Русия и ще предпазят единния европейски пазар от по-нататъшен срив на цените.

Стойността на европейската продукция падна, след като САЩ обложиха най-големите, включително ЕС, с 25% по-високи мита през 2018 г. и пазарът на общостта бе залят от пренасочени от Америка изделия.

Мерките обхващат 26 категории стоманени продукти. За тях се определят квоти, след чието надхвърляне ще се прилага мито от 25%. Размерът на квотите е определен според количествата, внасяни в ЕС през 2015 - 2017 г., плюс 5%.

Мерките ще се прилагат 3 години, с възможност за удължаване или отпадане “в случай на промяна на обстоятелствата”.

Те ще засегнат както американската продукция, така и изделия от Китай, Русия, Турция, Индия, Южна Корея и Украйна, които са най-големите вносители на стоманени изделия в ЕС.

От митата са изключени само Норвегия, Исландия и Лихтенщайн като членове на Европейското икономическо пространство.

“Мерките са напълно оправдани предвид пренасочването на огромно количество продукция към пазара на ЕС, отчасти в резултат на световното производство и нарушенията предизвикани от 232-те амеркански мерки”, коментира пред Ройтерс генералният директор на Европейската стоманена асоциация Еврофер Аксел Егерт.

Решението на Брюксел дойде само дни, след като президентът Тръмп се похвали в Twitter, че политиката му е “съживила тотално американската индустрия”. Вашингтон съобщи за четирикратно увеличаване на печалбите за последното тримесечие на 2018 г.

Сбъдна се още една прогноза от интервюто на Антон Петров за exporter.bg.  В него той каза: „Решението на Тръмп да въведе 25 % мито върху вноса на стомана ще доведе до голямо преразпределение на пазарите. Тези количества стомана, които няма да влязат в Щатите, трябва да се разпределят в други страни. И това вече е притеснително за Европа и България.

Тези между 13 и 20 млн. тона стомана, които би трябвало да стигнат до САЩ, ще трябва да си намерят пазар. Това е цялостно разместване на пазара. Може да видим доставчици, които никога досега не сме виждали в Европа“.

След оскъпяването на американския внос, както прогнозира Антон Петров, ЕС беше залят от продукция от трети страни, която свали цените и застраши местните производители. През юли шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се срещна с Тръмп във Вашингтон. В съвместна декларация след преговорите американската страна увери, че ще преразгледа основанията за включването на европейските производители сред по-високо облаганите вносители, но до момента не са обявени никакви действия в тази посока.


 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер