експорт > пазари


Министър Порожанов към Цветелина Николова: Благодаря за превъзходните вина на „Катаржина Естейт“, които можем да опитаме у нас и в чужбина

По време на ритуалното зарязване на лозята в изба „Катаржина Естейт“, земеделският министър посочи, че за Националната програма за подпомагане на лозаро - винарския сектор е започнал нов 5-годишен период. Тя е с бюджет  133 810 000  евро или 26-27 млн. евро за всяка година.

„Пожелавам спорна и плодородна година на нас и на всички колеги, чиято страст и живот е виното“, каза в емоционално обръщение Цветелина Николова,  управляващ директор на „Катаржина Естейт.

Благодаря за превъзходните вина на „Катаржина Естейт“, които можем да опитаме у нас и в чужбина. С тези думи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов се обърна към Цветелина Николова,  управляващ директор на „Катаржина Естейт“,  по време на ритуалното зарязване на лозята в избата,  в местността „Бялата пръст“ край Свиленград.

Виненият отрасъл в България има своето стабилно място и се е доказал през годините назад. В страната ни са засадени над 60 000 хектара или над 600 000 дка лозя. Миналата година те са нараснали с около 14 000 дка, не без помощта на Националната програма за подпомагане на лозаро - винарския сектор. Това каза още министър Порожанов. Той посочи, че за програмата е започнал нов 5-годишен период.  Тя е с бюджет  133 810 000  евро или 26-27 млн. евро за всяка година.

„По идея на бранша сме включили мерки за застраховане на реколтата и инвестиции в предприятия. Тези инвестиции са до 600 000 евро, което не е малко, около 1,2 млн. лв. Това дава възможност да се направят подобрения в избите, включително с подмяна на бъчви и други съоръжения, отбеляза Румен Порожанов.

„Миналата година реколтата беше  малко по-слаба и това създаде известни затруднения. Оценявам високо усилията на ръководството на Изпълнителната агенция по лозата и виното за изкупуването на гроздето“,  добави министърът. Над 60 млн. литра е износът на вино, като е насочен  основно за пазарите в  ЕС, Китай, Русия, САЩ и др. Само за Китай миналата година сме изнесли 12 млн. литра. Годишната консумация на вино в България е от 110 до 120 млн. литра, като това е статистика, която включва и домашно произведеното количество. „Като цяло имаме много стабилно изграден лозаро - винарски сектор, който е подпомаган от държавата“,  подчерта министър Порожанов.

Той посочи още един интересен факт -  търговското споразумение на Брюксел с Япония ще позволи да вдигнем износа към Страната на изгряващото слънце 2 пъти.

От ляво на дясно: Красимир Коев, Цветелина Николова и министър Румен Порoжанов.

Сега България изнася за Япония 2 млн. литра вино. Очаква се те да стигнат 4-5 млн. литра.

„Все по-силна става тенденцията да изнасяме вина в средния и високия ценови класове, а не само евтини вина в ниския ценови сегмент“, каза в заключение министър Порожанов.

След което Цветелина Николова, в емоционално изказване, каза следното:

„С благодарности към министър Румен Порoжанов, г-н Красимир Коев и всички, които споделиха днешния празник с нас!

Честит празник! Здраве и берекет!

Днес в Катаржина Естейт отпразнувахме най-важния празник за нас – Трифон Зарезан. На този голям празник, спазвайки българския вековен ритуал зарязахме лозите и поляхме корените им с червено вино. С това тук, в Катаржина Естейт сложихме началото на обработката на лозята. Пожелаваме си спорна година, плодородни лозя, качествено грозде, от което ще сътворим прекрасни вина, които получават признание на световно ниво на най-големите винени конкурси. Това е факт, с който ние от Катаржина Естейт се гордеем. Благодарим на г-н Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите, на инж.Красимир Коев, директор на ИАЛВ, че бяха наши гости и се включиха в зарязването, благодарим на всички останали гости, медии и приятели, че бяха част от този важен за нас ден! Благодарим на ансамбъл Българе, че със своите изпълнения на народни танци създадоха невероятно настроение за празника.

Пожелавам спорна и плодородна година на нас и на всички колеги, чиято страст и живот е виното. Пожелавам също така всички заедно да се обединим и да работим за каузата да превърнем България във фактор на световната винена карта, защото имаме огромен потенциал да застанем наравно с най-големите винопроизводители в световен мащаб!“

С тези силни думи Цветелина Николова поздрави всички гости.

Димитър Дженев


Снимки:: Божидар Марков

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер