експорт > пазари


България изнася над 60 млн. литра вино основно за пазарите в  ЕС, Китай, Русия и САЩ

„Годишната консумация на вино в България е от 110 до 120 млн. литра, като това е статистика, която включва и домашно произведеното количество“,  отбеляза земеделският министър Румен Порожанов  по време на ритуалното зарязване на лозята в „Катаржина Естейт“

„Все по-силна става тенденцията да изнасяме вина в средния и високия ценови класове, а не само евтини вина в ниския ценови сегмент“, каза още министър Порожанов.

Миналата година реколтата беше  малко по-слаба и това създаде известни затруднения. Оценявам високо усилията на ръководството на Изпълнителната агенция по лозата и виното за изкупуването на гроздето“, каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов  по време на ритуалното зарязване на лозята в изба „Катаржина Естейт“,  в местността „Бялата пръст“ край Свиленград.

Той отбеляза, че над 60 млн. литра е износът на вино, като е насочен  основно за пазарите в  ЕС, Китай, Русия, САЩ и др. Само за Китай миналата година сме изнесли 12 млн. литра. „Годишната консумация на вино в България е от 110 до 120 млн. литра, като това е статистика, която включва и домашно произведеното количество. Като цяло имаме много стабилно изграден лозаро - винарски сектор, който е подпомаган от държавата“,  добави министър Порожанов.

„Виненият отрасъл в България има своето стабилно място и се е доказал през годините назад. В страната ни са засадени над 60 000 хектара или над 600 000 дка лозя. Миналата година те са нараснали с около 14 000 дка, не без помощта на Националната програма за подпомагане на лозаро - винарския сектор“ каза още министър Порожанов.

От ляво на дясно: Красимир Коев, Цветелина Николова и министър Румен Порoжанов в "Катаржина Естейт" по време на ритуалното зарязване на лозята в избата.

Той посочи, че за програмата е започнал нов 5-годишен период.  Тя е с бюджет  133 810 000  евро или 26-27 млн. евро за всяка година.

„По идея на бранша сме включили мерки за застраховане на реколтата и инвестиции в предприятия. Тези инвестиции са до 600 000 евро, което не е малко, около 1,2 млн. лв. Това дава възможност да се направят подобрения в избите, включително с подмяна на бъчви и други съоръжения“, допълни Румен Порожанов.

Той посочи още един интересен факт -  търговското споразумение на Брюксел с Япония ще позволи да вдигнем износа към Страната на изгряващото слънце 2 пъти. Сега България изнася за Япония 2 млн. литра вино, очаква се те да стигнат 4-5 млн. литра.

„Все по-силна става тенденцията да изнасяме вина в средния и високия ценови класове, а не само евтини вина в ниския ценови сегмент“, каза в заключение министър Порожанов.

Снимки: Божидар Марков

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер