експорт > пазари


Българският износ за Канада е нарастнал с 45.6% на годишна база

За периода януари-октомври 2018 г. предварителните данни показват увеличение с 22% на стокообмена със страната на кленовия лист в резултат на значителен ръст на експорта на България към нея

Заместник-министър Иванова е обсъдила възможностите за външнотърговското сътрудничество с посланиците на Канада и Норвегия.

Заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова е обсъдила възможностите за разширяване на икономическото и външнотърговското сътрудничество, както и задълбочаване на подкрепата по линия на трансатлантическия диалог и инвестициите с Н.Пр. Кевин Хамилтън, посланик на Канада, акредитиран за Румъния, България и Молдова, съобщава икономическото министерство.

„Предварителните данни за периода януари-октомври 2018 г. показват увеличение с 22% на стокообмена с Канада в резултат на значителен ръст на експорта“, подчертала зам.-министър Иванова. По думите й българският износ е нарастнал с 45.6% на годишна база. Вносът от Канада бележи ръст от 4.6% за периода януари-октомври 2018 г., като това увеличение се дължи преди всичко на осъществени доставки на руди на благородни метали.

Един от основните въпроси, който икономическият зам.-министър е обсъдил с Н.Пр. Кевин Хамилтън по време на срещата е била кандидатурата на България за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

По-късно през деня зам.-министър Иванова е провела среща и с Н.Пр. Лис Николин Клевен Гревстад, посланик на Норвегия, акредитирана за Румъния и България. По време на срещата е била дискутирана възможността за организиране на бизнес форум и двустранни срещи за стимулиране на външнотърговското сътрудничество между двете страни.

„Заинтересовани сме от активно участие на норвежки компании в реализацията на стратегически проекти с общоевропейско и национално значение и привличане на инвестиции във високопроизводителни сектори на икономиката“, подчертала Иванова. Тя допълнила, че положително въздействие върху двустранната търговия би оказало популяризирането на бизнес климата в България, не само в Норвегия, но и в целия Скандинавски и Балтийски регион. Зам.-министърът на икономиката изтъкнала и предимствата на страната ни като атрактивна търговска, инвестиционна и туристическа дестинация.

Заместник-министър Иванова е на посещение в Букурещ, начело на делегация, която взе участие в неформалното заседание на Съвета „Външни отношения“ - Търговия, по покана от румънския министър на търговията, предприемачеството и бизнес средата, съобщава още икономическото министерство.
 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер