експорт > пазари


Падат над 90% от митата на селскостопанския износ за Япония след споразумението с ЕС

При виното митото е било 15%, а при сирената- 30 на сто

Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и и горите: Предстои да бъде ратифицирано подобно споразумение за свободна търговия и със Сингапур

Над 90% от митата за селскостопанския износ за Япония отпадат след сключеното споразумение с ЕС. Това е заявил  министърът на земеделието, храните и и горите Румен Порожанов на регионален форум на Предпремачи ГЕРБ “Земеделие и икономика. Тенденции и предизвикателства” в с. Старосел. Например, при виното митото е било 15%, а при сирената - 30 на сто, съобщават от земеделското министерство.

Търговското споразумение на Брюксел с Япония ще позволи да вдигнем износа към Страната на изгряващото слънце 2 пъти. Сега България изнася за Япония 2 млн. литра вино, очаква се те да стигнат 4-5 млн. литра. Това каза земеделският министър Румен Порожанов преди две седмици по време на ритуалното зарязване на лозята в „Катаржина Естейт. Той отбеляза, че България изнася над 60 млн. литра вино основно за пазарите в  ЕС, Китай, Русия и САЩ. Само за Китай миналата година сме изнесли 12 млн. литра.

„Годишната консумация на вино в България е от 110 до 120 млн. литра, като това е статистика, която включва и домашно произведеното количество. Като цяло имаме много стабилно изграден лозаро - винарски сектор, който е подпомаган от държавата“,  каза още министър Порожанов.

Предстои да бъде ратифицирано подобно споразумение за свободна търговия и със Сингапур, е казал министър Порожанов по време на регионалния форум в Старосел. Сред обсъжданите теми на събитието са били и Общата селскостопанска политика след 2020 г., и сериозният проблем с липсата на работна ръка в земеделието.

“Нашето председателство съвпадна с кръстопътя в земеделието - дебатът за реформа на Общата селскостопанска политика”, подчертал Порожанов. Предизвикателството е какво и как да се промени.

Сближаването на субсидиите е тежка тема. Но за първи път имаме т.нар външна конвергенция и за България не само че няма да има намаление на директните плащания след 2020 г., но дори ще има леко увеличение от близо 1%, припомнил земеделският министър. Предвиденото намаление на средствата за развитие на селските райони пък могат да се компенсират изцяло с национално съфинансиране. По отношение на таваните на директните плащания позицията на България е, че те трябва да се определят индивидуално от страните.

Задвижихме 5 малки държавни помощи, посочил още министър Порожанов. Те са за минимандри, мобилни доилни апарати, сертификата GlobalGAP, за малки кланици и за малки хладилни бази и хидрокулери. Като мярка за решаване на тежкия проблем с осигуряване на работна ръка за сектора министърът подчертал, че работодателите и в селското стопанство могат да се възползват от помощта за поемане на 50% от разходите за заплати и осигуровки за период от 3 до 12 месеца, ако бъдат наети трайно безработни или безработни под 24 или над 50 г. или с основно или по-ниско образование по Закона за насърчаване на заетостта.
 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер