бизнес > металургия


Добавената стойност в металургията е от 2,5 до 5 пъти по-висока от средната стойност на един зает в промишлеността на страната

Лъчезар Борисов, заместник - министър на икономиката: Средната работна заплата в отрасъла изпреварва значително тази за страната - тя е 1 700 лв.

„Инвестициите в металургичната индустрия за последните 10 години са 4.2 млрд. лв. Те са мащабни, защото металургията е скъпо производство, което иска дълъг хоризонт“, каза в интервю за exporter.bg Антон Петров, председател на  УС на Българската асоциация на металургичната индустрия.

Делът на металургията в произведената промишлена продукция е 13% през 2017 г., като се отчита и ръст на заетите в сектора. Компаниите стават все по иновативни и по този начин създават по-високи нива на добавена стойност. Добавената стойност в металургията е от 2,5 до 5 пъти по-висока от средната стойност на един зает в промишлеността на страната. Средната работна заплата в отрасъла също изпреварва значително тази за страната - тя е 1 700 лв. и е два пъти по-висока от тази в преработващата промишленост. Това е казал заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов при подписването в Министерството на икономиката на Браншовия колективен трудов договор в металургията, съобщават от икономическото министерство.

Подписването е станало в присъствието на заместник-министърa на икономиката Лъчезар Борисов, който е председател на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество „Металургия“ към Министерство на икономиката, Васил Яначков председател на СФ „Металици“ - КНСБ, Людмил Павлов председател НФ „Металургия“ - КТ „Подкрепа“ и Антон Петров председател на УС на Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ).

По време на подписването на колективния трудов договор е станало ясно, че подобрените параметри са следните: увеличава се минималната основна месечна заплата с 18%, като тя изпреварва със 100 лв. минималната работна заплата за страната. Допълнителното трудово възнаграждение за времето, в което работникът е на разположение на работодателя извън територията на предприятието, се увеличава 2 пъти. Допълнителното трудово възнаграждение за отработен нощен час се увеличава с 11%, стойността на безплатната храна нараства с 10% а допълнителното подпомагане на работниците при прекратяване на трудов договор с упражнено право на пенсиониране се увеличава с 20%.

„Инвестициите в металургичната индустрия за последните 10 години са 4.2 млрд. лв. Сред най-големите предприятия, инвестирали в обновяване и нови металургични мощности са „Аурубис България“ с 1.2 млрд. лв., „КЦМ“ с 800 млн. лв. и „Стомана Индъстри“ с 500 млн. лв.

Инвестициите са мащабни, защото металургията е скъпо производство, което иска дълъг хоризонт.

Дълга видимост в бъдещето, за да си сигурен, че парите, които инвестираш, ще се възвърнат. Сметката може да се направи много лесно. Виждаш какво е инвестирано, отчиташ печалбите, които през последните 10 години отсъстват и пресмяташ кога тези пари ще се върнат. Отговорът е – над 20 години. И то ако пазарът и конюктурата не се променят драстично“, каза преди време в специално интервю за exporter.bg Антон Петров, председател на Управителния съвет на Българската асоциация на металургичната индустрия и кънтри мениджър на Гръцката индустриална група „Виохалко“ в България. 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер