туризъм > екзотични дестинации


Furnace Creek Golf Course - САЩ

В Долината на смъртта се намира голф игрището, разположено на най-ниска надморска височина в света

 


На това ужасно място в пустинята Мохаве живеят 31 жители, а най-често срещаните живи същества са койотите

Долината на смъртта в пустинята Мохаве определено е едно от най-противните места на земята. Там е ужасно горещо (средната юлска температура е 47 градуса по Целзий, средната януарска - 19 градуса, а рекордът е 56.7 градуса), ужасно сухо (метеоролозите са отчели 40-месечен период, в който са паднали едва 1.6 куб.метра дъжд) и на всичко отгоре се намира доста под морското равнище, а най-често срещаните живи същества тук са койоти.

 

Истинско чудо е, че в Долината на смъртта живеят хора. Селцето се нарича Фърнас Крийк, има точно 31 жители според последното преброяване и се слави като населеното място, разположено на най-ниска надморска височина в целите Съединени щати.

 

Във Фърнас Крийк обаче има курорт – Furnace Creek Resort, който разполага с два хотела – по-традиционният Inn at Furnace Creek и по-модерният Ranch at Furnace Creek, с басейн в сърцето на пустинята (захранван между другото от подземни извори с температура 29 градуса по Целзий) и с... голф игрище.

 

То е разположено на надморска височина от -214 фута (-63.3 м ), което го прави най-”ниското” игрище в света. При това игрището е съвсем истинско (с 18 дупки и пар 70) и с големи традиции – началото му е поставено през далечната 1927 г., а последната му реконструкция от 1997 г. е дело на реномираната в бранша американска компания Dye Design.

 

Авторитетното списание Golf Digest редовно включва Фърнас Крийк в класацията си на 50-те най-трудни голф игрища в САЩ. Причината не е в адската жега – понякога през лятото става толкова горещо, че курортът просто затваря врати и не приема гости, - а в особеностите на мястото.

 

Толкова ниската надморска височина означава малко по-голяма гравитация и малко по-голямо атмосферно налягане от обичайните, което определено се отразява на поведението на топката-

 

Удоволствието да се играе голф на това уникално място не е никак скъпо по американските стандарти. В пиковия голф сезон цената е $ 55, а срещу $ 30 се предлагат пакет, наречен Extreme

Golf 6-Pack, който включва игра на 9 дупки, наем на стикове, предоставяне на електрическа количка, топки и бутилка минерална вода.

 

 

Факти & Цифри: Furnace Creek Golf Course, 18 дупки, пар 70

 

Адрес: Furnace Creek Resort, Highway 190, Death Valley, 92328, USA

 

Уебсайт: www.furnacecreekresort.com

 

(Стане ли дума за голф, представяме си зелени поляни и спокойна, аристократична игра, която определено не повишава нивото на адреналина. Мнозина голфъри обаче търсят нещо по интересно, по-екзотично, по-предизвикателно... Дори това да означава нилски крокодили във водното препятствие, нечовешка жега в Долината на смъртта или място за начален удар, до което се стига само с хеликоптер... Затова ви представяме 9 уникални голф игрища от различни краища на света. Първото е Furnace Creek Golf Course. Очаквайте репортаж за Legend Golf & Safari Resort.)


Милко Стоименов, списание Travel magazine

 

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер