експорт > пазари


Български компании имат интерес за износ в Армения на машини, електротехника, оборудване за хранително-вкусовата промишленост, медикаменти, козметика и облекла

Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев и Арсен Казарян, президент на Съюза на производителите и работодателите в Армения, са обсъдили възможността български продукти да се предлагат в арменските хранителни вериги магазини.

Арменската работодателска асоциация ще подпомага български компании за реализиране на общи проекти и експорт.

Съюзът на производителите и работодателите в Армения ще подпомага български компании за установяване на контакти с партньори на място и реализирането на търговия между двете страни. Това ще става по силата на Меморандум за разбирателство между българската Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия (ИАНМСП) и Съюзът на производителите и работодателите в Армения, подписан в присъствието на заместник-министърът на икономиката Александър Манолев. Подписи под документа са поставили изпълнителният директор на ИАНМСП Бойко Таков и президента на Съюза Арсен Казарян, съобщават от икономическото министерство.

Български компании имат интерес за износ на машини, електротехника, оборудване за хранително-вкусовата промишленост, медикаменти, козметика, облекла и др., посочил зам.-министър Манолев по време на срещата си с Арсен Казарян. Двамата са обсъдили и възможността български продукти да се предлагат в арменските хранителни вериги магазини. Договорено било и заедно да се работи за организиране на бизнес форум в България с цел насърчаване на повече общи проекти между бизнеса от двете страни.

България счита Армения за свой традиционен икономически партньор, с който желаем да развиваме всестранно, дългосрочно и взаимноизгодно сътрудничество. Това подчертал заместник-министър Манолев по време на срещата си с министъра на икономическото развитие и инвестициите на Република Армения Тигран Хачатрян. Двамата се обединили около мнението, че двете страни провеждат последователна политика на развитие на отношенията, както на двустранна основа, така и в рамките на политиката на ЕС за развитие на връзките с Кавказкия регион и Черноморието. „Надявам се да набележим общи мерки, с които да насърчим взаимната търговия, като при интерес от страна на арменски компании, те ще имат пълна институционална подкрепа в България, независимо дали става въпрос за експорт или за инвестиции“, подчертал Александър Манолев. Министър Хачатрян уверил, че и представителите на българския бизнес могат да разчитат на пълно съдействие, а редица наши стоки са познати и търсени на техния пазар.

Зам.-министър Александър Манолев е взел участие и в Работната група по търговско-икономическата дейност, в рамките на Междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество. По време на заседанието са били обсъдени възможности за разширяване на двустранните връзки, диверсифициране на стоките в двустранната търговия, увеличаване на износа, насърчаване на инвестициите и др.

В рамките на визитата са подписани и Меморандуми за разбирателство между Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия и два арменски партньора – Арменския съюз на работодателите и Център за малки и средни предприятия, както и договори между компании от двете страни. Българската делегация е била ръководена от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, а в състава ѝ са се включили близо 30 български фирми.
 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер