експорт > пазари


Български компании могат да участват в изграждането на големите инфраструктурни проекти в Саудитска Арабия като изпълнители и подизпълнители

От саудитска страна е било изразено желание за съвместно сътрудничество в областта на селското стопанство, фармацията, земеделието, химията и туризма.

Министър Емил Караниколов е обсъдил разширяване на икономическото сътрудничество с министрите на икономиката и на търговията на Кралството.

Между нашите две държави има много голям неизползван потенциал в сферата на търговията и инвестициите, който с общи усилия можем да насърчим. Това е казал министър Емил Караниколов  на среща с  д-р Меджид бин Абдуллах Ал-Касаби, министър на търговията и инвестициите на Саудитска Арабия в Рияд, съобщава икономическото министерство.

Двамата са обсъдили възможностите за двустранни инвестиции, както и за  участието на български фирми в изграждането на големите инфраструктурни проекти в Саудитска Арабия, като изпълнители и подизпълнители. От саудитска страна е било изразено желание за съвместно сътрудничество в областта на селското стопанство, фармацията, земеделието, химията и туризма.

Министър Караниколов и колегата му са се договорили и за създаване на Смесена междуправителствена Българо-саудитска Комисия за икономическо сътрудничество, както и за пътна карта, в която да са разписани стъпките за създаване на възможности за инвестиции. Икономическият министър подчертал стратегическото географско положение на страната ни и възможността да предложи най-близка локация за достъп до единния европейски пазар.

Била е договорена и визита от страна на д-р Меджид бин Абдуллах Ал-Касаби в България, заедно с бизнес делегация.

По време на официалната си визита в Рияд министър Караниколов е провел среща и с Мохамед Ал Туеджри, министър на икономиката и планирането. Пред него той изтъкнал, че българската страна желае да развива активно икономическите си отношения с Кралство Саудитска Арабия и останалите страни от Съвета за сътрудничество на арабските държави от Залива (ССАДЗ).

По думите му откриването на българското посолство в Рияд е важна предпоставка за разширяване и засилване на двустранното сътрудничество и без съмнение ще има ползотворно влияние върху развитието на двустранните връзки

„За България, Саудитска Арабия може да бъде свързващо звено към икономиките на редица страни в района на Залива, Арабския свят, Азия и Африка. Има огромен потенциал и по отношение на стокообмена, който не е на необходимите нива“, заявил още икономическият министър.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер