експорт > пазари


Десет пъти е нараснал българският износ за Египет

Зам.-министър Александър Манолев: България може да предложи за египетския пазар висококачествени продукти на конкурентни цени в областта на машиностроенето, фармацевтичните и медицинските уреди, козметиката и хранителните продукти

Стартира инвестиция за над 4 млн. лв. за създаване на българо-египетски обучителен център в сферата на информационните и комуникационните технологии, машиностроенето и строителството.

Наблюдава се положителна тенденция в търговските ни отношения с Египет, като статистиката показва десетократно увеличение на българския износ от 2007 г. до 2017 г. Това e отбелязал заместник-министърът на икономиката Александър Манолев в Кайро. Той заедно с министъра на инвестициите и международното сътрудничество на Египет Сахар Наср са взели участие в откриването на двустранен бизнес форум, на който са присъствали над 100 компании от двете страни. На форума присъстваха и президентът на България Румен Радев и министър-председателя на Египет Мостафа Камал Мадбуди, съобщават от икономическото министерство.

„На фона на добрите резултати виждаме забавяне през 2018 г., което се надявам с общи действия да преодолеем“, е казал зам.-министър Манолев и подчертал, че участието на толкова много бизнесмени от двете страни е най-силното доказателство за перспективите и възможностите пред общото ни сътрудничество. „България може да предложи висококачествени продукти на конкурентни цени в областта на машиностроенето, фармацевтичните и медицинските уреди, козметиката, хранителните продукти и още много други стоки“, подчертал Александър Манолев. Той допълнил, че вече са набелязани и сфери, в които български и египетски компании могат да си партнират както в обмяната на опит, така и при реализиране на проекти в трети страни. Икономическият заместник-министър представил и възможностите за инвестиции в България и акцентирал на резултатите, които страната ни постига в икономическата сфера. Той допълнил, че България може да даде достъп до единния европейски пазар, а Египет – да бъде използван като мост към Близкия изток и Африка и призовал двете страни да използват пълноценно тези възможности.

В рамките на форума са стартирали срещи между компании от двете страни и са били набелязани редица проекти, които да стартират в следващите месеци. Вече има и първи подписан договор по силата, на който ще се създаде българо-египетски обучителен център в сферата на информационните и комуникационните технологии, машиностроенето и строителството. Египетската Суецка индустриална зона, в партньорство с българската компания „Dot Net Bulgaria“ ще инвестират над 4 млн. лв. в нашата страна за създаване на центъра, а плановете им са на година в България да се подготвят по над 400 специалисти в набелязаните сфери.

По време на бизнес форума са били подписани и споразумения между дружества от системата на Министерството на икономиката и партньорските им организации в Египет. По силата на подписано Споразумение между Българската агенция за инвестиции и Генералният институт за инвестиции и свободни зони на Египет, двете страни ще обменят опит и в работата по привличане на стратегически инвеститори. България и Египет ще си партнират и с обмяна на опит и насочване на инвеститори към индустриалните зони, които оперират. Споразумение за това са подписали Национална компания „Индустриални зони“ и Института за индустриално развитие на Египет. Стратегическо партньорство ще бъде установено и между Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия и аналогичната им структура в Египет.

Зам.-министър Манолев е в Кайро начело на бизнес делегация, която включва 40 наши компании. Визитата е част от официалното посещение на президента на Република България Румен Радев в Арабска Република Египет.
 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер