експорт > пазари


Водещи испански фирми от отбранителната индустрия търсят сътрудничество с български партньори

Зам.-министър Лилия Иванова: EDIDP бележи нов етап в ангажиментите на ЕС по отношение на отбранителната индустрия на държавите-членки

„Програмата има за цел да създаде една по-конкурентоспособна, интегрирана и иновативна отбранително-технологична и индустриална база, която да гарантира не само по-високо ниво на автономност на ЕС, но и сигурността на европейските граждани. А не на последно място, ще допринесе за икономически растеж и заетост в целия ЕС“, казва Лилия Иванова.

Дванадесет от най-големите испански производители на продукти и технологии, свързани с отбраната са взели участие в  Българо-испански бизнес форум, съобщава икономическото министерство. Форумът е имал за цел да покаже потенциала и възможностите на българския отбранителен сектор и да идентифицира възможни области за бъдещо сътрудничество и коопериране в контекста на актуалните европейски инициативи в сферата на отбраната като Постоянното структурирано сътрудничество в областта на отбраната (PESKO) и Европейската програма за индустриално развитие в областта на отбраната (EDIDP). Събитието е било открито от заместник-министъра на икономиката Лилия Иванова. В него с взели участие и националните директори по въоръженията на Р България и Кралство Испания ген. Красимир Кънев и адмирал Гонзалес Гомес, както и представители на над 25 български фирми.

По думите на зам.-министър Иванова EDIDP бележи нов етап в ангажиментите на ЕС по отношение на отбранителната индустрия на държавите-членки. „Програмата има за цел да създаде една по-конкурентоспособна, интегрирана и иновативна отбранително-технологична и индустриална база, която да гарантира не само по-високо ниво на автономност на ЕС, но и сигурността на европейските граждани. А не на последно място, ще допринесе за икономически растеж и заетост в целия ЕС“, подчертала тя.

Икономическият зам.-министър изтъкнала още, че секторът на отбраната е един от най-важните за икономиката на всяка една държава. Тя изразила задоволство от устойчивия ръст на приходите от продукти и услуги в тази област. И допълнила, че технологичният капацитет на нашите традиционни производители на отбранителна продукция е добре известен, но секторът е немислим без информационните и комуникационните технологии.

„Космическото пространство създава нови възможности за научни изследвания. Можем да се гордеем, че в тази област действат иновативни български МСП“, заявила зам.-министър Иванова. Министерството на икономиката активно съдейства за установяването на дългосрочни индустриални сътрудничества, насърчава българските фирми да участват в инициативи, програми и дейности на НАТО и ЕС с индустриална насоченост.
 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер