експорт > пазари


През 2018 г. двустранната търговия между България и Япония бележи ръст от близо 30%

Заместник-министър Лилия Иванова: Износът нараства с 4,4%, и възлиза на 49,3 млн. долара, докато вносът се е увеличил с 39.8% до над 165 млн. долара

Приоритетни сектори за сътрудничество между България и Япония са  ИКТ, аутсорсинга, автомобилната индустрия, електрониката, химическата и фармацевтичната промишлености, земеделието и туризма.

Министерството на икономиката ще подкрепи всички японски фирми, които  имат интерес да инвестират в България или да търсят търговски и бизнес сътрудничества с български фирми. Това е заяви заместник-министърът на икономиката Лилия Иванов по време на бизнес форум Япония-България, който се е провел в Дюселдорф, град признат от много японски компании като център за бизнеса в Европа, съобщава икономическото министерство.

Икономическият заместник-министър изтъкнал, че доказателство за взаимния интерес към партньорство е ръстът в търговията между България и Япония през последните години, както и успешните примери за японски  инвестиции в страната ни. „През 2018 г. отчитаме разширяване на двустранната търговия. Търговският оборот нарасна с близо 30% на годишна база, достигайки 214.7 млн. щатски долара. Износът нараства с 4,4%, и възлиза на 49,3 млн. долара, докато вносът се е увеличил с 39.8% до над 165 млн. долара“, пояснила Иванова.

„Приоритетни сектори за сътрудничество, в които традиционно България има предимства са ИКТ и аутсорсинга, които са и сред основните движещи сили за създаване на работни места. В ИКТ секторът работят близо 57 000 специалисти, като очакванията са за 10% увеличение на заетите през 2019 г.“, добавила Иванова. Друг сектор със силен потенциал за партньорство е автомобилната индустрия – само през 2018 г. секторът е привлякъл инвестиции на стойност близо 100 млн. евро от водещи световни производители на автомобилни компоненти и са създадени 3200 нови работни места, посочила Иванова. Тя допълнила, че успешно партниране може да има и в редица други сектори, като електроника, химическа и фармацевтична промишленост, земеделие и туризъм.

По думите й  форумът идва в момент след влизането в сила на Споразумението за икономическо партньорство между ЕС и Япония само преди 3 месеца. „Днес разглеждаме тази среща като чудесен шанс да отбележим, че България е добро място за осъществяване на бизнес, подчертавайки, че един от ключовите приоритети за Министерството на икономиката е да се развият най-добрите възможни условия за нови инвестиционни проекти в нашата страна“, изтъкна Иванова.

В събитието участие са взели над 25 японски компании, а домакини са били Н.Пр. Масато Ватанабе, Извънреден и пълномощен посланик на Япония в България, Японската търговско-промишлена палата в Дюселдорф и Японската организация за външна търговия.
 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер