експорт > пазари


Стокообменът между България и Монголия за 2018 г. е 2.1 млн. щ.д.

Задълбочаване на икономическото сътрудничество са обсъдили на среща в Улан Батор министър Емил Караниколов и вицепремиерът на Монголия

Министър Караниколов: Основни приоритети в разговорите между двете страни трябва да са образованието и науката, защото те ще доведат до бъдещи резултати в икономиката на двете държави

Министърът на икономиката Емил Караниколов се е срещнал с вицепремиера на Монголия г-н Енхтувшин. Двамата са обсъдили търговско-икономическото сътрудничество между двете държави в Улан Батор, където се провежда Седмото заседание на Българо-монголската междуправителствена комисия за икономическо, търговско и научно-техническо сътрудничество, съобщават от икономическото министерство.

Министър Караниколов изтъкнал, че стокообменът от 2.1 млн. щ.д.за 2018 година не отговаря на възможностите на двете страни. По думите му  желанието на българската страна в областта на двустранното сътрудничество е да бъдат набелязани реални стъпки за засилване на взаимодействието, с цел активизиране на взаимната търговия, както и с цел идентифициране на нови възможности.

Икономическият министър е провел среща и със съпредседателя на Българо-монголската междуправителствена комисия за икономическо, търговско и научно-техническо сътрудничество - г-н Ендонперенлей, министър на образованието, културата, науката и спорта на Монголия. Той посочил, че през 2015г. е подписан договор за сътрудничество между Монголия и България в областта на селското стопанство, който е открил нови перспективи за развитие на отношенията между двете страни. Министър Ендонперенлей подчертал, че по време на междуправителствена комисия ще бъде дискутирано сътрудничеството в областта на науката, младежта и спорта и че  монголското правителство отдава голямо значение на визитата на българския министър и очаква отлични бъдещи резултати.

От своя страна министър Караниколов е бил категоричен, че  основни приоритети в разговорите между двете страни трябва да са образованието и науката, защото те ще доведат до бъдещи резултати в икономиката на двете страни. „Оценявам възможността успоредно с провеждането на МПК да се организира и бизнес форум, който още повече ще благоприятства развитието на нашите икономически отношения“, допълнил той.
 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер