експорт > пазари


Добра новина за европейския експорт от Осака, чака се решението на Тръмп за вноса на автомобили в САЩ

САЩ няма да налагат нови мита на китайския внос - поне засега, двете страни ще продължат преговорите за разрешаване на търговския спор

Гита Гопинат, главен икономист в Международния валутен фонд: Нова търговска война, предизвикана от американските мита върху автомобилите, има потенциала да нанесе повече вреди на световния икономически растеж, отколкото търговския конфликт между САЩ и Китай.

Преди срещата на високо равнище на Г-20 в Япония, американският президент Доналд Тръмп предупреди китайския си колега Си Цзинпин, че ще наложи нови мита за вноса от Китай, ако двамата лидери не се срещнат и не успеят да се договорят за бъдещите търговски отношения. Той заплаши, че ще бъдат наложени още мита върху китайски внос за 300 млрд. долара, написа Financial Times.

Срещата между  Доналд Тръмп и  Си Цзинпин в Осака се състоя. Резултатът - президентът на САЩ заяви, че американските технологични компании могат да възобновят продажбите на своите продукти на китайската телекомуникационна компания Huawei, съобщи BBC.

Този ход е голяма отстъпка за китайските и американските компании, които се противопоставиха на забраната, когато тя беше въведена през май.

Тръмп потвърди също, че САЩ няма да налагат нови мита на китайския внос - поне засега, заявявайки, че двете страни ще продължат преговорите за разрешаване на търговския спор.

Дни пpeди пpeзидeнтитe Дoнaлд Tpъмп и Cи Дзинпин дa зacтaнaт oчи в oчи в Ocaĸa пo вpeмe нa cpeщaтa нa дъpжaвитe oт Г-20, aмepиĸaнcĸият финaнcoв миниcтъp Cтивън Mнyчин също пoтвъpди, чe двeтe дъpжaви ca нa път дa пocтигнaт cпopaзyмeниe. Той каза, че тъpгoвcĸaтa cдeлĸa мeждy CAЩ и Kитaй e нa 90% гoтoвa.

Това е положителна новина не само за търговските отношения между САЩ и Китай, но и за европейския износ, коментират световните агенции. Според анализатори търговската война между двете големи световни сили вече е нанесла поражения на европейския експорт.

На дневен ред обаче стои решението на Тръмп за вноса на автомобили в САЩ, което беше отложено с още 6 месеца.

Нова търговска война, предизвикана от американските мита върху автомобилите, има потенциала да нанесе повече вреди на световния икономически растеж, отколкото търговския конфликт между САЩ и Китай, смята главният икономист в Международния валутен фонд (МВФ) Гита Гопинат, цитирана от Ройтерс. Гопинат заяви в интервю пред медията, че такъв конфликт ще се отрази на износа от много повече страни и ще доведе до налагането на ответни мита върху американски стоки от редица търговски партньори.

"Обезпокоени сме за това, което митата върху автомобилите могат да сторят на световната икономика във време, когато сме все повече във фазата на възстановяване", отбеляза икономистът в кулоарите на годишните пролетни срещи на МВФ и Световната банка във Вашингтон.

Ако търговските конфликти засегнат автомобилния сектор, това ще наруши големи части от световните вериги за доставки, добави Гопинат.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да обложи с мита от около 25% вносните превозни средства и автомобилни части от съображения за националната сигурност. По този начин той се обръща към търговския закон от 1962 г., който цели да защити военно-промишлената база от ерата на Студената война.

Тръмп открито призна, че използва заплахата с автомобилните мита, за да накара търговските партньори, включително Япония и Европейския съюз (ЕС), да започнат търговски преговори.

Той обаче наскоро заплаши да въведе мита върху автомобилите от Мексико, освен ако не бъде подобрена сигурността по границата със САЩ.

Гита Гопинат коментира, че влиянието върху растежа зависи в голяма степен от съдържанието на евентуално споразумение между САЩ и Китай и ако то не успее да намали напрежението за дълъг период от време, то това може да остави белега на несигурността върху бизнес инвестициите - фактор, който подкопа растежа през 2018 г.

"Настоявахме за ранно, дълготрайно разрешаване на търговското напрежение", каза тя. "Не говорим за нещо, което ще бъде преразглеждано на всеки три или шест месеца", добави главният икономист от МВФ.

САЩ официално отложиха с 6 месеца митата върху внос на коли от ЕС и Япония


Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп официално реши да отложи налагането на мита върху внос на автомобили и авточасти от ЕС и Япония, съобщават "Ройтерс" и други медии.

Вашингтон ще продължи преговорите за търговски споразумения с ЕС и Япония.

Белият дом трябваше до 18 май, да реши дали да наложи мита, но Тръмп  отложи решението си със 180 дни. Търговското министерство на САЩ препоръча да се предпази автомобилната индустрия на САЩ от внос на базата защита на националната сигурност.

В съобщението на Белия дом се казва, че решението за налагане на мита се отлага с 6 месеца и търговският представител ще осведоми държавния глава за развоя на преговорите в края на периода. Държавният глава назначи постоянния търговски представител Робърт Лайтхайзър за главен преговарящ на САЩ с ЕС.

В Конгреса има силна опозиция срещу налагането на мита върху вноса на автомобили от ЕС и Япония. Автомобилният сектор в Съединените щати също е против, тъй като ще увеличи цените и ще заплаши хиляди работни места в страната.

Търговската война в цифри


Китай отвърна на удара на САЩ – наложи мита от 1 юни

На сайта на китайското правителство е публикувано съобщение, в което се заявява, че ще увеличи митата върху американски стоки за 60 милиарда долара от 1 юни, информира "Блумбърг".

2 493 стоки ще бъдат обложени с 25-процентово мито. Митата варират от 5 до 25%.

Митата от 25% върху американски стоки за 60 милиарда долара са в отговор на последните мита на Вашингтон. САЩ вдигнаха до 25% митата върху китайски стоки за 200 милиарда долара. Пекин също така ще добави още 5000 продукта в списъка с обложени с мита стоки. Освен това Пекин може да спре да купува селскостопанска продукция и енергия от САЩ, да ограничи американските търговски услуги в Китай и да намали поръчките към "Боинг", пояснява Global Times. Китайски експерти обмислят възможността да разпродадат американски държавни ценни книжа.

Митата влязоха в сила от 1 юни. Те ще бъдат наложени на някои стоки, включени в предишен списък от 2018 г.

Те ще бъдат наложени на различни нива: 25% мито върху 2 493 стоки; 20% мито върху 1 078 стоки; 10% върху 974 стоки и 5% върху 595 стоки.

И Индия отвърна на удара на САЩ с по-високи мита за внос


Индия наложи по-високи мита върху вноса на американски стоки. Мярката вече е в сила и е в отговор на подобни мерки, предприети от Вашингтон, пише Bloomberg.

Ходът засяга продукти, сред които бадеми, бобови растения и орехи, посочва информационната агенция Press Trust of India, позовавайки се на правителствен документ.

Страната ще получи около 217 млн. долара допълнителни приходи от по-високите мита, гласи статията.

Решението следва това на американския президент Доналд Тръмп от 1 юни да прекрати търговските отстъпки за индийски стоки за 5,7 млрд. долара, които страната доставя в САЩ. В списъка попадат бижута, кожени изделия, фармацевтични продукти, химикали и пластмасти, както и някои селскостопански продукти.
 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер