експорт > пазари


Износът нараства с близо 10 % за първите пет месеца на годината

Заместник - министър Лилия Иванова: Износът се повишава не само към ЕС, но и към трети страни, което е една изключително добра тенденция

„Структурата на външната ни търговия продължава да се подобрява и българските фирми продават все повече готови продукти с по-висока добавена стойност за икономиката“, отбелязва Лилия Иванова.

През периода януари-май 2019 г. българският износ нараства с близо 10 %, спрямо същия период на миналата година. Това е обявила замeстник-министърът на икономиката Лилия Иванова по време на годишната среща на посланиците на Република България. Тя подчертала, че динамиката на българската външна търговия през първите месеци на настоящата година е изключително добра, като това е в резултат на съвместните усилия с представителите ни зад граница, съобщана икономическото министерство.

Икономическият заместник- министър посочила, че се повишава износът не само към ЕС, но и към трети страни, което е една изключително добра тенденция. „Структурата на външната ни търговия продължава да се подобрява и българските фирми продават все повече готови продукти с по-висока добавена стойност за икономиката“, допълнила Иванова.

Заместник-министърът на икономиката  изтъкнал, че износът на България в посока ЕС расте през първите четири месеца на настоящата година със 7,3%, като основни търговски партньори за ЕС са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Белгия, които формират 67.3% от износа ни за Съюза. По думите й в посока на трети страни експортът нараства с над 14%, а водещи партньори на страната ни са Турция, Китай, Сърбия, Съединените американски щати, Руската федерация и Република Северна Македония.

Като основни цели в съвместната работа с посланиците и Службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) тя откроила освен насърчаването на българския износ, но и привличането на качествени чуждестранни инвеститори в България. “Само за последната година бяха открити заводи за над 600 млн. лв. чуждестранни инвестиции, които очакваме да създадат над 7 000 работни места“, посочила тя.

Заместник-министър Иванова подчертала, че активният диалог между ресорните икономически ведомства, дипломатическите служби и бизнес средите е от съществено значение за провеждането на успешна външноикономическа политика, насочена към разширяване на пазарното присъствие, подпомагане на българските производители и износители, подобряване на условията за достъп до чужди пазари и привличане на чуждестранни инвестиции.
 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер