експорт > клуб на експортьора


За пета поредна година Клубът на експортьора към exporter.bg се срещна с търговските представители на България в чужбина

Това се случи в София Тех Парк, в рамките на Годишната среща на Министерството на икономиката с бизнеса

И тази година между фирмите от Клубът на експортьора и нашите търговски посланици в чужбина се стигна до директни контакти и обмен на информация за пазарите в страните от Европейския съюз и извън него.

За пета поредна година Клубът на експортьора към exporter.bg се срещна с търговските представители на България в чужбина. Това се случи в София Тех Парк, в рамките на Годишната среща на Министерството на икономиката с бизнеса.

Тази среща отново бе възможна благодарение на специалното съдействие на икономическото министерство. Фирмите от Клубът на експортьора пожелаха да се срещнат с търговско-икономическите съветници в Службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ), защото това са нашите търговски посланици в чужбина. Това са хората, които помагат на българския експорт.

И тази година между фирмите от Клубът на експортьора и нашите търговски посланици в чужбина се стигна до директни контакти и обмен на информация за пазарите в страните от Европейския съюз и извън него.

СТИВ Румъния - № 1 за 2018 г.


Главният секретар на Министерството на икономиката Владимир Туджаров отличи победителя в церемонията по награждаване на най-успешните служби по търговско-икономически въпроси /СТИВ/. Наградите се организарат съвместно с Българската търговско промишлена палата.

Владимир Туджаров връчи Първа награда на ръководителя на службата по търговско-икономическите въпроси в Румъния - Ивайло Маринов (на снимката) който отбеляза, че северната ни съседка е един от най-големите търговско-икономически партньори на страната ни. Втора награда отиде за службата в Германия, а трета – за тази в Руската федерация. Почетен диплом получиха още службата по търговско-икономически въпроси в Канада, Полша и САЩ.

Туджаров изтъкна, че наградите са признание за успешната работа на служителите в СТИВ в посока подкрепа на българския бизнес за реализиране извън границите на България, както и популяризирането на страната ни като атрактивна инвестиционна и туристическа дестинация.

На церемонията присъстваха още председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов, изпълнителните директори на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев и на Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия – Бойко Таков.

История на конкурса


За пръв път наградата се присъжда през 2011 г. по критерии, разработени съвместно с Министерството на икономиката. С всяка следваща година критериите се усъвършенстват, като имат за цел да насърчат и да насочват към най-важните задължения и основни задачи, които трябва да изпълняват търговските представители зад граница – да съдействат на българския бизнес.

В метода за оценка са включени две групи показатели: статистически данни и оказано съдействие на бизнеса. Първата група критерии включва: увеличаване на българския износ за съответната страна, привлечени чуждестранни инвестиции в България и чуждестранни туристи от съответната страна. Втората група обхваща активната работа на СТИВ с представителите на българския бизнес (предоставянето и разпространяването на полезна за българския бизнес информация, съдействие при бизнес посещения в съответната страна и организирането на бизнес форуми и срещи).
 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер