експорт > пазари


Ще засегне ли африканската чума по свинете българския експорт на зърно

Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България: Съществува опастност

Министър Десислава Танева: Няма да повлияе на търговията, тази година имаме една от най-добрите реколти на зърно

Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България каза на пресконференция в петък, че заради африканската чума по свинете, вече няколко големи предприятия в Русенско са спрели да изкупуват зърно. Той изрази опасения, че може да пострада и износа на българско зърно, така както Гърция отряза достъпа на българско свинско месо до своите пазари.

„Русия и Украйна имат африканска чума по свинете от години, а са сред най-големите в експорта на зърно, каза земеделският министър  Десислава Танева  на заседанието  на Консултативния съвет за зърно, което се проведе в понеделник в Министерството на земеделието, храните и горите.

Рекорден износ на българско зърно за страни извън Евросъюза се очертава това лято. Само за периода от 1-и до 31-и юли за чужбина са натоварени 780 хиляди тона пшиеница, от които 165 хиляди тона са за държави извън Европейския съюз. Страната ни е осигурила доставки за Тунис, Сирия,  Индонезия и Израел.

Към ЕС до момента сме експортирали над 600 хиляди това пшеница.

Очаква се до 10 август от пристанище Варна да бъдат натоварени още 300 000 т.

Така, само 40 дни от началото на новия сезон, който започна на 1 юли, страната ни ще отчете износ на над 1 милион тона пшеница.

Това стана ясно на заседанието  на Консултативния съвет за зърно, който се проведе при министъра на земеделието Десислава Танева.

„Африканската чума по свинете, която удари България, няма да повлияе на търговията.  Няма логика да си поставяме сами ограничения за търговията заради африканската чума по свинете“, каза министърът. И посочи, че тази година имаме една от най-добрите реколти.

Танева отбеляза, че африканската чума по свинете е бедствие за цяла Европа. В страните членки на ЕС има регистрирани 628 огнища, 553 са в Румъния със засегнати общо 360 000 свине.

В Русия ситуацията има епидемия от 12 години, посочи министърът. По-нататък заразата продължава през Украйна. „Посочвам тези страни, защото те са сред най-големите износителки и никога при тях не е имало регулация”, каза Танева.

Затова и ние не трябва сами да си поставяме ограничения.  „БАБХ още от миналата година е набелязала мерки за фуража – как трябва да се произвежда и как да се изхранват животните, за да не се разпространява африканската чума по свинете.  Науката приема, че вирусът може да бъде активен до 4 дни при влажност 13%, ако зърното е било заразено. След този срок не е активен.  Фуражът стандартно се приготвя от зърно, което е било складирано 60 дни”, обясни още министърът.

Освен добрите новини за пшеницата, преди няколко дни се е отворила и търговията с рапица. Изнесени са 65 хил. тона, като очакванията са износът да продължи с добри темпове, както беше и през миналата година.

По отношение на царевицата, чийто износ от октомври миналата година досега е 1,669 млн. т, експертите също очакват добро развитие, въпреки че в сравнение с предходния сезон имаме намаление в експорта от 400 хил. т.

По-слабо върви търговията зад граница и със слънчоглед. Досега страната ни е експортирала 734 хил. тона, от които 85% са за държави в ЕС.
 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер