бизнес > пазар на труда


Проучване: 76 % от компаниите в България са готови да наемат работници от трети страни

Тези хора обаче трябва да имат необходимата квалификация, опит и езикови познания

Работа за тях има в секторите: строителство, монтажни дейности, машиностроене, транспорт и логистика, търговия, производство на мебели, дървообработване, текстилно производство и др., показва проучването на БТПП

69% от българските компании, участвали в скорошно проучване, проведено от Българската търговско - промишлена палата (БТПП) по проект ERIAS – План за действие за интеграция на бежанци, твърдят, че имат нужда от допълнителни служители на постоянен трудов договор, а 14 % търсят сезонни работници. Една четвърт от запитаните работодатели нямат нужда от нови работници в момента.

Най-търсени са специалистите със средна квалификация – 62% от фирмите се нуждаят от тях. 18% търсят висококвалифицирани служители, а 20% биха наели работници и без квалификация.

Само 14% от участниците в проучването вече са наемали чужденци от трети страни (извън ЕС). Останалите 86% нямат опит в това отношение.

Компаниите, които са имали работници от трети страни споделят, че това са били хора предимно от: Македония, Молдова, Русия, Афганистан. Мнозинството от работодателите са останали с добри впечатления от работата им: те са отговорни и съвестни, имат желание да работят и да научат български език.

76% от запитаните компании отговарят, че могат да наемат чужденци от трети страни, ако имат необходимата квалификация, опит и езикови познания. 15 % от работодателите в страната предпочитат да наемат българи. Останалите 9 % твърдят, че биха наели чужденци, ако имат някакъв български произход, или ако покажат готовност да учат и да се обучават.

На въпроса дали имат информация за необходимите документи и процедури за наемане на гражданин на друга държава, пребиваващ в България, 21% от представителите на бизнеса отговарят положително, 44% нямат такава информация, 11% разполагат с частична информация, а 11% не са се интересували до сега.

Проучването показва, че българските фирми имат многобройни изисквания към граждани от трети страни, които да бъдат наети в страната. Някои от тях са изброени по-долу:

Професионални умения:


- Да са отговорни и съвестни
- Да могат да работят в екип
- Да са готови да се обучават
- Да са в добро здравословно състояние
- Да имат желание да се интегрират в българското общество


Технически умения:


- Да имат специфична квалификация според сектора
- Да имат минимум познания по български език и да имат желание да го учат
- Добри познания по друг чужд език (освен майчиният им език)


Документи, сертификати:


- Да могат да докажат самоличност и ниво на образование – лични документи, дипломи, сертификати
- Да бъдат готови да останат по-дълго в една компания
- Да имат шофьорска книжка, валидна за България
- Да имат документи за пребиваване и работа в страната


Резултатите от направеното проучване показват също така, че има работа за чужденци от трети страни в секторите: строителство, монтажни дейности, машиностроене, транспорт и логистика, търговия, производство на мебели, дървообработване, текстилно производство и др.

Въз основа на така представените данни БТПП прави следните изводи:


- Повечето български компании нямат голям опит в наемането на чужденци. Тези, които са го правили са доволни от служителите си.
- Квалификацията, опита и познанията по български език са най-важните предпоставки за наемане на чужденец от трета страна.
- Необходимо е опростяване и ускоряване на процедурата за издаване на разрешение за достъп до българския пазар на труда за чужденци, както и по-широко информиране на българските фирми как да наемат чужденци.
- Ключов момент при наемане на работа на хора от трети страни е желанието да се интегрират, да работят и живеят в България.
 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер