туризъм > екзотични дестинации


Кейп л' Агуляш

Най-южната точка на африканския континент се намира на 250 км от Кейптаун

 

Великолепният плаж, дълъг цели 14 км, привлича все повече туристи от цял свят

Знаете ли коя е най-южната точка на африканския континент? Онази, на която си дават среща Индийският океан и Атлантикът? Сигурно ще кажете нос Добра надежда, Кейп Пойнт или някоя друга популярна дестинация по бреговете на Южна Африка, но ще сбъркате.

 

Отговорът е Кейп л' Агуляш (Cape L' Agulhas), а географските координати на на този нос са 34 градуса 49 ' 58 “ юг и 20 градуса 00' 12 “ изток.

 

Името, което в превод означава Носът на иглата, му е дадено от португалските мореплаватели, първите европейци, заобиколили най-южната точка на Африка в епохата на великите географски открития.

 

Според една от версиите причината е, че точно на това място стрелката на корабния компас показвала право на север. Според друга “вдъхновението” на португалците били острите като игли подводни рифове в района, причинили не едно и две корабокрушения.

 

Между другото, като става въпрос за корабокрушения, Кейп л' Агуляш се ползва с много лоша слава. В района често се разразяват силни бури и се появяват вълни-убийци с височина 30 м, които са в състояние да потопят и големи презокеански кораби.

 

От друга страна обаче, водите около Кейп л' Aгуляш са едни от най-богатите на риба в Южна Африка и изключително благоприятни за риболов, тъй като дълбочината им не надхвърля стотина метра.

 

На Кейп л' Aгуляш се издига и масивен фар, построен през 1848 г. Той функционира и до днес и това го прави вторият най-стар действащ фар в Африка.

 

Казват, че причината за построяването му не е толкова практическа необходимост, колкото желание да се отдаде почит на Александрийския фар, едно от седемте чудеса на древността, който се издигал в северния край на континента.

 

Днес във фара на Кейп л' Агуляш ви очакват още малък музей и уютно ресторантче. Останалите атракции в района са обширен национален парк с над 2000 вида растения, 100 от които ендемити, живописното рибарско селце Струисбааи с добре запазени старинни белосани къщи и великолепният плаж край него, дълъг цели 14 км.

 

Той между другото е основната причина през последните няколко години Кейп л' Агуляш да привлича весе повече и повече туристи, предимно от Кейптаун, който е разположен на приблизително 250 км от най-южната точка на Африка.

 

Визитка

 

Име: Кейп л' Агуляш

 

Местоположение: Южна Африка

 

Уебсайт: www.tourismcapeagulhas.co.za

 

 

Милко Стоименов, списание Travel magazine

 

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер