експорт > пазари


Двустранната търговия между България и Япония за първите осем месеца на 2020 г. е на стойност 140,3 млн. щ.д.

Българският износ за този период възлиза на 39, млн. щ.д., а вносът ни от Япония е 100,8 млн. щ.д.

Министър Лъчезар Борисов: Сферата на търговията, стартъпите, ИКТ сектора и автомобилната индустрия носят големи възможности за взаимодействие

Възможности за задълбочаване на двустранните икономически взаимоотношения между България и Япония са обсъдили министърът на икономиката Лъчезар Борисов и японският посланик Хироши Нарахира, съобщава икономическото министерство.

По време на срещата е била разгледана възможността за участие на България в изложението ЕКСПО 2025, което ще бъде в Осака, Япония. Японският посланик изтъкнал, че страната ни е традиционно позната сред сънародниците му с маслодайната роза, българското злато, киселото мляко и Кото Ошо, но би искал двете страни да разгърнат взаимния си потенциал и да си сътрудничат и в други области. В тази връзка министър Борисов изтъкнал, че сферата на търговията, стартъпите, ИКТ сектора и автомобилната индустрия носят големи възможности за взаимодействие. Той подчертал, че България е особено заинтересована от привличането на японски инвеститори в направата на електромобили и батерии. Икономическият министър споделил също, че Министерството на икономиката и Българска агенция за инвестиции (БАИ) предлагат много атрактивен пакет от мерки в подкрепа на своите инвеститори и че за тях е приоритет привличането на японски партньори.

Министър Борисов направил предложение да бъде учредена Българо-японска бизнес асоциация, която би могла да се реализира и онлайн. „Активизирането на деловите контакти и обменът на бизнес делегации са изключително важни за нас, като следва да използваме максимално възможностите на новите технологии в настоящата ситуация и да реализираме подобни обмени и контакти и виртуално“, допълнил той.

По предварителни данни, двустранната търговия за първите осем месеца на 2020 г. е на стойност 140,3 млн. щ.д. Българският износ за този период възлиза на 39, млн. щ.д., а вносът ни от Япония е 100,8 млн. щ.д.

За 2019 стокообменът възлиза на 210.7 млн. щ.д., регистрирайки спад от 2.5% на годишна база. Износът ни за Япония за този период възлиза на 56.5 млн. щ.д. (ръст от 11.4% спрямо 2018 г.). Вносът от Япония отчита спад от 6.7%, достигайки 154.2 млн. щ.д. Намаление има при почти всички водещи стоки по вноса, включително пътнически автомобили и части за тях, медицински инструменти и др. 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер