експорт > международни изложения


Най-добрите вина на Балканите - на конкурс в Скопие и под открито небе в сърцето на София

Започна регистрацията за 10-я юбилеен Балкански международен винен конкурс и фестивал

За първа година ще бъде обявен приза „Винена личност на Балканите“.

За десета поредна година Балканският международен винен конкурс и фестивал (The Balkans International Wine Competition and Festival, BIWCF) ще оценява и промотира най-добрите вина на Балканите. Юбилейното издание ще се проведе в две държави - от 2 до 4 юни домакин на конкурсната програма ще бъде Скопие, а в периода 17 - 19 юни под открито небе в сърцето на София ще се издигне „Винен град“, който ще събере най-добрите изби от Балканите.

Регистрацията за изби, които искат да се състезават за Гранд трофея за „Най-добро вино на Балканите“, титлата “Най-добра изба на Балканите” и трофеите в различните категории, вече започна, съобщават организаторите на събитието.

За първа година ще бъде обявен приза „Винена личност на Балканите“ - за заслуги в промотирането на балканските вина.

“Това бяха десет невероятни години! Започна като луд проект. После започна да расте. Да стане по-голям не беше толкова важно, колкото да стане по-уважаван, но за наше щастие BIWCF се справи изключително добре и с двете задачи. BIWCF стана по-голям, получи уважение и след това дори започна да пътува… Радваме се да обявим 10-ото издание на BIWCF, което ще се проведе отново в две държави. Обещаваме да направим най-доброто издание досега! Прекрасно е да видиш как любим проект расте. Емоцията ни е огромна! Бъдете с нас!”, зарича се Константинос Лазаракис, председател на BIWC и първият носител на титлата Master of Wine на Балканите.

Както и в предишни издания на BIWCF, и сега в София ще бъде издигнат "Винен град"

Още от първото си издание през 2012 г. Балканският международен винен конкурс е един от малкото в Европа, които са по-близо до австралийския модел на дегустация и точкуване. Това позволява по-добра оценка на конкурентните вина.

“Интересът към юбилейното издание е огромен! 2020 г. беше изпълнена с предизвикателства и промени, но въпреки всичко се справихме и имахме изключително успешни конкурс и фестивал. Балканският винен конкурс и фестивал беше едно от малкото проведени винени събития за 2020-а в Европа въобще”, разказва инж. Галина Нифору, директор и основател на BIWCF. И допълва: “Винопроизводителите в България и на Балканите са изключително талантливи и отдадени професионалисти, които се справиха с неочакваните обрати, които COVID кризата им поднесе с достойнство и още повече хъс за работа! За нас от BIWCF е радост, че можем да им предоставим още една възможност да покажат успехите и постиженията си!”

Специална дегустация с вината, участвали в Конкурса, ще бъде организирана в Скопие след приключването на състезателната част на 4 юни. На нея се очакват вносители, търговци и ресторантьори от Северна Македония, Балканите и Европа, винени любители и медии.

Регистрацията за участие в Балканския международен винен конкурс и фестивал продължава до 21 май 2021. Повече информация и указания може да намерите на www.balkanswine.eu.
 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер