експорт > пазари


Стокообменът между България и Франция надхвърля 2 млрд. евро годишно

Има ръст както при износа за Франция, така и при вноса

Зам.-министър Калина Константинова: Франция е сред водещите търговски партньори на България. Тя е ценен инвестиционен партньор, който допринася за развитието на продукти и услуги с висока добавена стойност.

Франция е сред водещите търговски партньори на България в Европа. През последните години стокообменът между България и Франция надхвърля 2 млрд. евро годишно, като се отчита ръст както при износа за Франция, така и при вноса. Това е заявила заместник-министърът на икономиката Калина Константинова на събитие на Френско-българската търговска и индустриална камара (ФБТИК) по случай връчване на Годишника на камарата за 2021 г., съобщава икономическото министерство.

Константинова подчертала, че Франция е и ценен инвестиционен партньор, който допринася за развитието на продукти и услуги с висока добавена стойност. „Дори и в този изключително предизвикателен за бизнеса период през изминалата година, е впечатляващ нестихващият ентусиазъм и интерес за съвместна икономическа дейност. В този период на възстановяване и зараждащ се оптимизъм ще работим усилено взаимодействието между Министерството на икономиката и Френско-българската търговска и индустриална камара да продължи да се развива все така интензивно и ползотворно и за двете страни, както и за засилване и развиване на търговско-икономическите отношения между България и Франция“, е казала в заключение заместник-министър Константинова. На събитието са присъствали френският посланик в България Н. Пр. Флоранс Робин и председателят на ФБТИК Стефан Делайе.

Франция - на 6-то място в българския износ

Независимо от икономическите предизвикателства и влошаването на макроикономическите показатели в глобален план, породени от пандемията COVID-19, остава жизненоважен взаимният интерес за търговия и технологичен обмен. Франция заема 6-то място по отношение на износа и 11-то място по отношение на вноса. По данни на БНБ преките чуждестранни инвестиции от Франция в България към 01.10.2020 г. са в размер на 1.269 млрд. евро. Освен търговски, Франция е и ценен инвестиционен партньор, който допринася за развитието на продукти и услуги с висока добавена стойност, сред които инсталация за производство, опаковане и съхранение на сода бикарбонат на Солвей Соди и създаване на финансов център за споделени услуги на Societe BIC в София.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер