политика > бизнес среда


БРИКС заложи на националните си валути

Подписаното генерално споразумение в Делхи отдалечава петте големи от долара

 

Ще продължим усилията си в създаването на по-представителна, стабилна и предсказуема система от международни резервни валути, казва руският президент Дмитрий Медведев.Страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР) подписаха по време на срещата в Делхи генерално споразумение за взаимно предоставяне на кредити в националните им валути и многостранно споразумение за потвърждаване на акредитиви. Информацията е на РИА Новости.

В съобщение на руската Внешэкономбанк се посочва, че споразуменията предвиждат създаването на базови механизми за осъществяване на разплащанията и финансиране на проекти в национални валути между упълномощените банки от държавите-членки, сред които е и тя.

Останалите участници в споразумението са China Development Bank, Export-Import Bank of India, бразилската Banco Nacional de Desenvolvimento Economico e Social и Development Bank of Southern Africa.

Така петте държави от групата БРИКС потвърдиха намерението си да намалят използването на долари и да разширят обръщението във взаимната търговия на своите национални валути.

 

Инициатор на тази стъпка е Китай. Банката за развитие в Пекин предложи преди време на останалите страни в групата големи кредити в юани и е заяви готовност да приеме техните валути за финансирането на търговските операции.

 

"Договорът на БРИКС за създаване на кредитни линии в национални валути е още една стъпка за отдалечаване от американския долар. Тя също така отразява съмнението на бързоразвиващите се страни в изказванията на САЩ, че няма да допуснат обезценяването на долара при разрешаването на проблема със своя държавен дефицит", написа и световният финансов флагман “Файненшъл Таймс”.

 

„Ще продължим да подпомагаме извеждането на световната икономика на траекторията на уверен, устойчив и балансиран ръст, завършването на настоящия етап на реформи в Международния валутен фонд, създаването на по-представителна, стабилна и предсказуема система от международни резервни валути“, казва по време срещата в Делхи руският президент Дмитрий Медведев.

 

Според прогноза на Международния валутен фонд през 2012 година Бразилия ще има ръст на БВП от 3 %, Русия – 3,3 %, Индия – 7 %, Китай – 8,2 % и ЮАР – 2,5 %.

 

От Goldman Sachs прогнозират през 2012 година ръст на БВП в БРИКС от 7,1 %. Според банката най-нисък ръст ще отбележи Русия – 3,9 %.

 

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер