туризъм > екзотични дестинации


Nullabor Links & Coober Pedy Opal Fields – Австралия

За да стигнете до 18-тата дупка трябват дни, тъй като игрището Nullabor Links се простира на дължина от 1365 км (!)

Ако има класация не за най-обикновени, а за най-шантави голф игрища, тези двете определено ще заемат челните места.

На едното ще откриете трева само ако донесете няколко чимчета със себе си, а за да обиколите другото, ще ви трябват няколко дни, тъй като се простира на дължина от 1365 км (!) по протежение на бреговете на Южна Австралия.

Първото игрище е Coober Pedy Opal Fields Golf Club и както подсказва името, е разположено край Кубър Педи, световната столица на опала, където се добиват огромни количества от този скъпоценен камък.

Кубър Педи въобще е изключително странно място, което сякаш не принадлежи на тази планета, така че наличието на подобно голф игрище тук не бива да ни изненадва.

След като голяма част от жителите на града живеят под земята, най-вече в изоставени опалови мини, за да се спасят от изпепеляващата жега, не можем да очакваме да открием голф игрище с изумрудено-зелена трева, нали?

Все пак липсата на трева (ако голфърите не си донесат някое чимче или килимче от изкуствена трева, те заливат с машинно масло пясъка в зоната на началния удар) и фактът, че заради жегата тук голф се играе през нощта с фосфорециращи топки, могат да смутят и най-запалените почитатели на играта.

В интерес на истината най-странното според нас е не друго, а обстоятелството, че Coober Pedy Opal Fields Golf Club е единственият клуб в света, побратимен с митичния “Сейнт Андрюс”, люлката на голфа, като членовете на всеки от двата клуба могат да играят на реципрочни начала в другия клуб.

Не по-малко необикновено е положението с Nullabor Links, най-дългото игрище за голф в света със средно разстояние между дупките от 66 км. Тук поне трева има, макар на някои места да е изкуствена.

Все пак някои от дупките са разположени на територията на “истински” голф клубове, други се намират край мотели. Играчите получават карта за записване на резултатите (scorecard), която трябва да се подпечатва при всяка дупка. Онези, които изиграят всичките 18 дупки, получават специален сертификат.

Това съвсем не е лесно и бързо упражнение, тъй като са необходими средно 4 дни (зависи все пак колко бързате), за да изиграете всички дупки. Nullabor Links изглежда като шега или в най-добрия случай като туристическа атракция, но не е така. “Игрището”, открито официално през октомври 2009 г., вече бе домакин на турнир, спонсориран от BP.

Факти & цифри: Nullabor Links: 18 дупки,
пар 72, дължина 1365 км, Coober Pedy: 18
дупки, пар 72, дължина 5706 м

Адрес:
Nullabor Links: Kalgoorlie Visitor Centre/
Ceduna Visitor Centre, South Australia,
Australia
Coober Pedy: Lot 1509 Rowe Drive
Coober Pedy, South Australia 5723,
Australia

Уебсайт: www.nullaborlinks.com, www.cooberpedy.sa.gov.au

(Стане ли дума за голф, представяме си зелени поляни и спокойна, аристократична игра, която определено не повишава нивото на адреналина.
Мнозина голфъри обаче търсят нещо по интересно, по-екзотично, по-предизвикателно... Дори това да означава нилски крокодили във водното препятствие, нечовешка жега в Долината на смъртта или място за начален удар, до което се стига само с хеликоптер... Затова ви представяме 9 уникални голф игрища от различни краища на света. Вече ви разказахме за Furnace Creek Golf Course, Legend Golf & Safari Resort, Coeur d' Alene и Wolf Creek Golf Club. Сега ви представяме Nullabor Links & Coober Pedy Opal Fields. Очаквайте репортаж за Ууманаг).


Милко Стоименов, списание Travel magazine

 

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер