туризъм > екзотични дестинации


8 от най-добрите плажове в Европа

Навагио - Гърция

Заливът е фотографиран повече дори от Акропола и Партенона в Атина.

(За мнозина да се излегнат на някой екзотичен плаж в Бали, Бора Бора или Уайкики е идеалът за лятна почивка. Не е нужно да пътувате толкова далеч. Райски плажове има и в Европа.

При това такива, които ще ви очароват не само с великолепна пясъчна ивица и кристално чисто море, но и с отлични условия за водни спортове, исторически забележителности, всевъзможни нощни забавления, перфектна кухня.


Кои са тези плажове? Ето нашата селекция на осем от най-добрите плажове в Европа. След като ви представихме първия от тях - Прая да Родас – Испания, сега е ред на Навагио – Гърция).Един залив и един плаж, които неизменно присъстват във всички класации за най-живописните заливи и плажове по света. Толкова са фотогенични, а снимките им са толкова популярни, че няма начин да не сте попадали на някои от тях.

Казват дори, че заливът е фотографиран повече дори от Акропола и Партенона в Атина. Става въпрос за Навагио, разположен в северозападната част на Закинтос, един от най-южните острови в Йонийско море.

Заливът е плитък, силно вдаден в сушата, което прави водите му изключително спокойни и подходящи за всякакви водни спортове. Пясъкът е фин и топъл, самият плаж е сгушен в сянката на огромни, почти вертикални варовикови скали, които го правят непристъпен по суша.

До Навагио може да стигне единствено откъм морето, като за целта трябва да се наеме лодка или водно такси в Закинтос, едноименната столица на острова, или в някое от по-малките селца като Волимес, Агиос, Николаос, Порто Вроми...

Почти по средата на плажа, дълбоко в пясъка е заседнал отдавна ръждясалият кораб “Панайотис”, който придава неповторима красота и очарование на Навагио. Всъщност Навагио означава именно Корабокрушение и историята му е доста интригуваща.

“Панайотис” е построен малко преди Втората световна война в Глазгоу като търговски кораб за крайбрежни плавания – затова газел плитко (до 3,3 м), а тонажът му бил скромен (452 bpm).

Твърди се обаче, че през по-голямата част от своя живот – по-специално след като през 1964 г. станал собственост на гърци – корабът бил използван за контрабанда. Това всъщност довело до трагичния му край.

През 1983 г. “Панайотис” превозвал нелегален товар цигари и вино от Турция за Италия, когато гръцките власти надушили далаверата и изпратили военни кораби по дирите на “Панайотис”. Вместо да спре за проверка, екипажът решил да се възползва от бурното време и опитал да избяга от преследвачите.

Корабът обаче заседнал в едно заливче северно от Порто Вроми, а екипажът му успял да го напусне и да се укрие на острова.

С течение на времето водите изтласкали изоставения кораб на брега. Така неизвестното заливче се сдобило с атрактивно име – Навагио.

Понякога го наричат и Залива на контрабандистите, но никой, дори местните, не си спомня официалното му название – Агиос Георгиос, кръстен така на разположения на 2-3 км от него манастир.

Какво друго може да намерите на Закинтос? Още един прочут залив – Лаганас, най-важното място за костенурките карета в цялото Средиземноморие. Хиляди от тях идват тук, за да заровят яйцата си в пясъка. Затова плажът е затворен през нощта, а през деня е забранено да са забиват чадъри.

Оскъдни, но живописни свидетелства има за неополитанското, венецианското, османското, френското и британското владичество над острова.

Оскъдни, защото по време на земетресението от 1953 г. (7,3 по Рихтер) в град Закинтос например не рухват само 3 сгради – катедралата “Агиос Дионисиос”, филиалът на Националната банка на Гърция и черквата “ Агиос Николаос”.

Остават непокътнати и безброй прекрасни плажове, заливчета, пещери, скални образования и прочие като нос Скинари, Сините пещери...

Още на: www.greeka.com и www.gozakynthos.gr

Милко Стоименов, списание Travel magazine

 

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер